Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Adrian MIROIU | Lumea lui Anaxagora sau despre entitatile reflexive

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,99 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

  

Adrian MIROIU    |    Lumea lui Anaxagora    sau despre entitatile reflexive

POLIROM, 2017

||||

Extras din capitolul Dumnezeu intrupat – pp. 105-106

Aici intervine ideea de perihoreza. Interpretarea pe care o dau are in fundal ideea ca abordarea perihoretica are o cu totul alta structura decat cea a comunicarii proprietatilor. Ea nu priveste relatiile dintre proprietatile sau atributele fiecareia dintre cele doua firi, ci relatiile dintre firile insele. Altfel zis, in perihoreza se asuma ca firea a ceva este diferita de multimea proprietatilor pe care acel ceva le are (si care il individualizeaza) si ca, in consecinta, putem vorbi despre firea unei entitati separat de felul in care vorbim despre proprietatile ei. Perihoreza nu are a face cu felul in care proprietatile (divine sau umane) sunt sau nu atasate unui subiect, ci cu felul in care se relationeaza cele doua firi diferite.

Argumentul meu privind diferenta dintre firea unei entitati si suma proprietatilor ei individualizatoare pleaca de la o remarca a lui Prestige (1952, p. 195). El atrage atentia asupra unui pasaj din cunoscuta Epistola despre sinoade a lui Atanasie cel Mare:

Daca deci numind pe Tatal, sau spunand numele „Dumnezeu”, nu indicati fiinta, nici nu intelegeti pe Cel ce este ceea ce este dupa fiinta, ci prin acestea indicati altceva in jurul Lui [...], sau din cele ce sunt in El, ca, evitand sa spuneti ca Tatal e cu adevarat Dumnezeu si cugetand pe Cel simplu compus si trupesc, sa va faceti nascocitorii unei noi blasfemii. Iar cugetand asa, in mod necesar socotiti si pe Cuvantul si pe Fiul nu fiinta, ci numai nume si deci fantezia voastra se opreste la numiri si ceea ce spuneti credeti ca nu este (Atanasie cel Mare: 1988, pp. 148-149)

SPECIFICATII

An aparitie 2017