Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gregory ZUCKERMANN | Cea mai mare afacere din toate timpurile. Cum a pariat John Paulson impotriva pietelor si a facut 20 de miliarde de dolari

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gregory ZUCKERMANN    |    Cea mai mare afacere din toate timpurile    Cum a pariat John Paulson impotriva pietelor si a facut 20 de miliarde de dolari

HUMANITAS, 2019

Colectia Povestea banilor – coordonata de Stefan LIICEANU

Traducere din engleza de Dana GEORGESCU

||||

Extras din Introducere

Pontul era interesant. Era in toamna lui 2007, pietele financiare se prabuseau, iar firmele de pe Wall Street pierdeau sume imense de bani, de parca incercau sa compenseze pentru un deceniu de profituri in cateva luni crancene. Dar, in timp ce faceam inventarul problemelor la biroul meu de la The Wall Street Journal, un manager de top al unui fond speculativ a sunat sa povesteasca frenetic despre un investitor pe nume John Paulson, care, cumva, facea profituri uriase. Cunostinta mea, vorbind deopotriva cu invidie si admiratie, mi-a trezit curiozitatea astfel: „Paulson nici macar nu lucreaza in domeniul imobiliarelor sau creditelor ipotecare... Si pana la afacerea asta era un tip oarecare, cu nimic iesit din comun.”

Se raspandisera niste zvonuri cum ca existau cativa investitori putin cunoscuti care anticipasera problemele din domeniul imobiliar si care investisera in niste instrumente derivate obscure, care acum dadeau roade. Dar aparusera putine amanunte, iar sursele mele erau prea preocupate de carierele si de afacerile lor ca sa ofere prea multe informatii. Am inceput sa pun cap la cap tot ceea ce se stia despre afacerea lui Paulson, o pauza binevenita de la detaliile necrutatoare ale celui mai recent fiasco bancar. Descifrarea manevrelor lui Paulson parea cel putin la fel de edificatoare ca nesfarsitele greseli ale titanilor din domeniul financiar.

Intr-o seara, intorcandu-ma acasa cu autobuzul pe strazile prafuite din New Jersey intre Newark si East Orange am facut niste calcule rapide. Paulson nu daduse pur si simplu nas in nas cu succesul, ci reusise cea mai mare lovitura financiara din istorie, cea mai mare afacere din toate timpurile. Si totul venind de la cineva complet strain de lumea investitiilor imobiliare.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Dana GEORGESCU
An aparitie 2019