Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Frans DE WAAL | Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor?

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Frans DE WAAL    |    Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor?

HUMANITAS, 2019

Cu ilustratiile autorului

Traducere din engleza Carmen STRUNGARU

||||

Extras din capitolul Fantanile fermecate

Cu alte cuvinte, ceea ce este evident pentru noi – cum ar fi trasaturile faciale ale celorlalti oameni – poate sa nu fie la fel de evident pentru alte specii. Adesea, animalele stiu numai ce au nevoie sa stie. Maestrul observatiei, Konrad Lorenz, credea ca nu poti investiga eficient animalele fara sa ai o intelegere intuitiva bazata pe dragoste si pe respect. El privea aceasta intelegere intuitiva ca pe ceva separat de metodologia stiintelor naturale. Sa combini in mod productiv aceasta intelegere cu cercetarea sistematica reprezinta, in acelasi timp, provocarea si bucuria studiului animalelor. Promovand ceea ce el numeste contemplare holistica (Ganzheitsbetrachtung), Lorenz ne indeamna sa intelegem animalul ca un tot, inainte de a ne concentra asupra diverselor sale parti:

Nu poti stapani intregul manunchi de obiective ale unei cercetari daca iti indrepti atentia spre un singur aspect. Dimpotriva, trebuie sa sari permanent de la un element la altul, timp in care cunoasterea avuta despre fiecare in parte progreseaza in acelasi ritm, chiar daca aceasta metoda poate parea foarte superficiala si nestiintifica unor cercetatori care pun pret pe o succesiune strict logica.

Pericolul ignorarii acestui sfat a fost ilustrat in mod comic prin reproducerea unui studiu faimos. In studiul initial, pisici domestice erau plasate intr-o cusca mica; acolo se miscau si mieunau nerabdatoare, frecandu-se de peretii interiori ai custii. In acest fel, ele puteau misca in mod accidental un zavor care tinea inchisa usa custii, fapt care le permitea sa iasa si sa manance o bucata de peste plasata in apropiere. [...]

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza Carmen STRUNGARU
An aparitie 2019