Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Maria BUCUR, Mihaela MIROIU - Nasterea cetateniei democratice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 43,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Maria BUCUR, Mihaela MIROIU - Nasterea cetateniei democratice

Femeile si puterea in Romania moderna

HUMANITAS, 2019

Colectia Istorie contemporana

Traducere din engleza si adaptare de Magda DRAGU si Mihaela MIROIU

 

Extras/ pp. 200-201

Voluntariatul este esential intr-o societate civila care are drept scop binele cetatenilor (Almond si Verba 1989; Habermas 1989; Putnam, Leonardi si Nanetti 1994. In perioada comunista sensul voluntariatului a fost pervertit, iar astazi oamenii inca refuza sa se inscrie in asociatii. In consecinta, lipseste adesea actiunea colectiva. Comunitatile nonpolitice organizate pe baza de voluntariat sunt vitale pentru democratie. Sunt centre in care se dezvolta capitalul social, increderea, in care se formeaza si se dezvolta valorile si normele comune. Comunitatile bazate pe voluntariat cimenteaza legaturile sociale dincolo de prieteniile individuale si de relatiile de familie.

Femeile apartinand generatiei comunismului tind sa fie mai active, in special in asociatiile de proprietari, odata ce s-au pensionat si/ sau copiii au plecat de acasa. Si-au asumat adesea roluri noi in comunitatea parohiala sau in organizatiile caritabile. Aceasta situatie se poate datora faptului ca mamele cu copii mici tind sa considere ca interesele proprii se subordoneaza responsabilitatilor familiale: „Am grija de familia si [de] slujba mea. E mai mult decat suficient pentru mine” (M.G., 32 de ani).

[...] Lipsa angajamentului civic nu ar trebui vazuta drept indiferenta fata de binele comun sau pentru spatiul civic in care traiesc aceste femei. Dupa cum aratat in capitolul despre munca, ele sunt mai interesate de munca platita si de obtinerea de rezultate in acest domeniu, decat de inscrierea ca voluntare in cadrul ONG-urilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2019