Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Petre TUTEA | Prometeu. Nihil sine Deo!

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Petre TUTEA    |    Prometeu. Nihil sine Deo!

Editura Eikon – Bucuresti, 2019

Editie ingrijita si prefatata de Viorel TUTEA

||||

Prefata/ e x t r a s

In conditiile inumane, draconice, de supravietuire ce i-au fost impuse de catre „cel mai (in-)<<uman>> regim politic din istoria omenirii”, atat in interiorul spatiului de detentie al temnitelor de exterminare fizica cat si, apoi, in cel concentrationar al intregului teritoriu al tarii, Petre Tutea a reusit sa scrie relativ putin. Si acest lucru a fost spulberat (in manuscrise) de securitate, care nu l-a slabit 24 de ore din 24. De aceea, din acest putin, si mai putin a ajuns sa vada litera tiparului (restul s-a pierdut), numai postum, spre totala lipsa de satisfactie a autorului.

Pentru cei care l-au cunoscut pe autor, opera scrisa a acestuia reprezinta foarte putin in raport cu universalitatea Personalitatii Sale. Pentru ceilalti, aceasta este mai mult decat semnificativa.

Categoric, capodopera este Omul. Tratat de antropologie crestina in care, intr-un stil inconfundabil-magnific, in numai circa 650 de pagini cu un continut incredibil de dens, autorul desfasoara, coplesitor, intreaga eruditie asupra fiintei umane.

Tratatul este structurat pe urmatoarele sectiuni:

„Problemele sau Cartea intrebarilor”;

„Sistemele sau Cartea intregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu intreguri ontice”;

„Stilurile culturale”;

„Disciplinele mintii si Tehnicile existentei”;

„Filosofie si Teologie”;

„Dogmele sau primirea certitudinei”.

Din perspectiva teismului crestin, sub motto-ul – deviza Nihil sine DEO!, autorul analizeaza critic TOTUL, de la Anticii-Presocratici pana la (si) scepticismul, pesimismul si nihilismul existentialist-ateist ale modernismului si postmodernismului, se razboieste cu / si demonstreaza incapacitatea, neputinta si, in fond, inutilitatea tuturor „-ismelor” (mai putin teismul-crestin, socratismul-platonismul ca precursor al teismului si romanescul-trairism interior crestinismului) raportate la ADEVAR.

SPECIFICATII

An aparitie 2019