Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marcus Aurelius - Ganduri catre sine insusi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marcus Aurelius - Ganduri catre sine insusi

HUMANITAS, 2020

Traducere din greaca veche, note si indice de Cristian BEJAN

 

Extras din Nota traducatorului

Asemenea lui Gaius Iulius Caesar, cunoscut mai degraba ca om politic decat ca om de litere, imparatul Marcus Aurelius nu numai ca a condus destinele Imperiului Roman vreme de doua decenii, intre anii 161 si 180, dar a ramas in constiinta universala drept filozoful stoic care, in cortul sau de campanie, a scris o lucrare in limba greaca, intitulata Ganduri catre sine.

Cititorului modern ar putea sa-i para de neinteles acest gest al imparatului-filozof, dar Marcus Aurelius, asternandu-si in scris gandurile si trairile, realiza de fapt unul dintre asa-numitele „exercitii spirituale”. Cu ajutorul acestora, in Antichitate, orice individ iubitor de intelepciune, furat si coplesit, din neatentie sau ignoranta, de tumultul vietii, incerca sa transformee discursul filozofic insusit in scoala, abstract si pur teoretic, intr-un mod de viata.

In cazul lui Marcus Aurelius, sfaturile pe care acesta si le dadea lui insusi scot la lumina o extraordinara luciditate in identificarea si intelegerea pericolelor care pandesc orice fiinta umana, dar mai cu seama pe omul de actiune. Ca imparat, el trebuia sa se ingrijeasca, printre altele, sa ramana perfect impartial, sa-i respecte pe cei din jur, sa faca binele fara a urmari vreun castig personal, sa accepte sfaturile celorlalti, sa nu caute in mod egoist faima si sa dea dovada de intelegere fata de suferintele semenilor. Preocuparea fata de comunitatea umana este o dimensiune esentiala a gandirii si a vietii filozofice antice, ceea ce nu inseamna ca gandurile si sfaturile imparatului nu isi pastreaza si astazi deplina relevanta.

SPECIFICATII

An aparitie 2020