Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Monica PILLAT, Radu CIOBANU | Dincolo de asteptare – Dialog in larg

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Monica PILLAT, Radu CIOBANU    |    Dincolo de asteptare – Dialog in larg​​​​​​​

Editura EIKON, 2016

||||

Extras de la pp. 146-14

M.P.: Tatal meu era fascinat de personalitatea si de scrisul lui Blecher si, pana cand a alcatuit prima antologie din proza artistului, ne citea seara, mamei si mie, din insemnarile lui cutremuratoare. Nu cunosc insa jurnalul lui Tony Judt.

R.C.: E vorba de Cabana memoriei. A aparut in 2011, la Polirom, in traducerea Cristinei Cheveresan. Viata – pentru Marcel Blecher si pentru Tony Judt, doar in ultima parte – a fost pentru ei un infern in care puteau innebuni, dar scrisul nu doar ca le-a facut infernul suportabil, ci le-a asigurat si supravietuirea in posteritate. Scrisul apare ca garant al supravietuirii in posteritate si in cazul pe cat de ineteresant, pe atat de complicat, al sinucigasilor. Al unui anumit tip de sinucigasi, de care s-a ocupat Jean-Marie Rouart intr-o captivanta lucrare, distinsa cu Premiul pentru Eseu al Academiei Franceze: Cei care au ales noaptea. E vorba insa aici numai de suicidarii scriitori, concluziile putand fi extinse asupra tuturor genurilor de creatori, intrucat mobilul care a determinat optiunea pentru gestul suprem in toate cazurile la care se refera Jean-Marie Rouart este acelasi, variind doar in detalii: un naufragiu existential. Victimele puteau supravietui, dar, din varii motive, n-au mai aflat disponibilitate, resurse, puteri, curaj, motivatie pentru a continua si au decis sa puna punct unei existente care devenise imprevizibila sau/ si insuportabila. In aceasta decizie insa, cu totii – marturisit sau nu, constient sau nu – au mizat pe o ultima sansa: aceea a supravietuirii in posteritate prin opera ramasa in urma lor. Au mizat si n-au pierdut.

M.P.: Pana la urma naufragiul lor a devenit astfel unul cu supravietuitori. L-as aminti aici si pe Marcel Proust care s-a sustras prin scris fatalei boli. El a izbutit sa opuna timpului devastator un timp regasit prin arta.

R.C.: Da. Nu ma gandisem la el. Putem spune ca a gasit o solutie mai… ingenioasa decat cea a suicidului. Mai tragic insa, prin lipsa oricarei mize, e cazul oamenilor obisnuiti, animati doar de disperarea pura si simpla, consecutiva unui dezastru existential. E unul din tipurile cele mai triste de naufragiu fara supravietuitori. Dar v-as propune sa ne indreptam spre tarmuri mai insorite, cum ne-a si fost asteptarea cand am inceput aceasta calatorie.

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 196
Limba Romana
Cod 978-606-711-445-4