Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Matei AGACHI | Lumina si intunericul. Repere esentiale in creatia artististica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Matei AGACHI    |    Lumina si intunericul. Repere esentiale in creatia artististica

Editura Eikon – Bucuresti, 2019

||||

Umberto Eco si Jacques Derrida, sens si nonsens – pp. 131-132/ e x t r a s

Mergand mai departe, in viziunea lui Umberto Eco, arta, inclusiv pictura, este forma prin care se dezvaluie fiinta in cel mai autentic mod, inlaturand cliseele care pot surveni in cautarea ei. Arta reuseste sa reveleze fiinta printr-o forma de expresie simbolica, deci este superioara ca factor determinant al revelarii fiintei.

O alta parere, in opozitie cu cea anterioara, ii apartine lui Jacques Derrida care deconstruieste realitatea, considerand falsa iererhizarea lumii dupa principiile formale si o numeste inchidere metafizica datorita stranietatii limbajului gandirii, din moment ce este imposibil de concretizat un sens al acestuia. Teoria lui derrida este fara deznodamant, este o cautare imposibila de date vizand sensul, cu alte cuvinte nu poate gasi un sens in coerenta traditonala, drept urmare nu mai gaseste niciunul.

In acest secol se pune problema fiintei, a regasirii ei prin unirea celor doua extreme, a cerului cu pamantul, a cautarii identitatii divine prin umilinta identificarii cu pamantul, dupa cum am vazut la Heiddeger; a cautarii solutionarii problemelor in inconstient si a identificarii cu natura primara umana, arhetipul; a legaturii dintre constient si inconstient si a necesitatii comunicarii  celor doua, cum am vazut la Jung, sau a viziunii temperate a lui Russel in care exprima intr-o forma nemarturisita insasi fiinta, prin acel joie de vivre care semnifica lumina revelata in cele mai mici si aparent nesemnificative forme de manifestare. Se tinde spre echilibrarea naturii umane, a dualitatii care a caracterizat lumea de la inceputuri.

SPECIFICATII

An aparitie 2019