Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioan DOBROTA - Iisus Hristos in conceptia filosofilor Renan si Nietzsche – Expunere si critica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ioan DOBROTA - Iisus Hristos in conceptia filosofilor Renan si Nietzsche – Expunere si critica

Editura Reintregirea, Alba Iulia – 2019

Editia a II-a

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

 

Extras/ pp. 84-85

Vorbind despre caracterul Mantuitorului, Nietzsche admite faptul ca acesta a ajuns pana la noi foarte desfigurat. El a fost modificat de primele generatii crestine. Nici apostolii insisi nu l-au inteles. De aceea, Nietzsche este foarte descurajat si este convins ca „trebuie sa regretam un Dostoievski – singurul psiholog adanc de la care cred ca are ceva de invatat -, n-a trait in vecinatatea acestui interesant decadent, adica, zice Nietzsche, cineva care sa patrunda exact persoana lui Iisus.

Lipsa unui asemenea psiholog adanc in studiul persoanei lui Iisus explica pentru ce chiar spiritele cele bine inzestrate n-au putut izbuti sa patrunda in caracterul persoanei lui Iisus. S-a incercat, intr-adevar, ca Renan sa intruneasca, zice Nietzsche, in persoana lui Iisus doua idei cele mai nepotrivite ce se pot da: ideea de geniu si cea de erou (p. 282), ba chiar ce este si o mai mare dovada de ratacire psihologica a „acestei paiate in psihologie” sa gaseasca in Evanghelii „istoria unui suflet”.

Asadar, Iisus nu este „un geniu” si „un erou” cum crede Renan. Ce este el? Raspunsul lui Nietzsche este categoric: Iisus este un pacient, un interesant caz morbid, care ar fi la locul lui numai in clinica lui Dostoievski, singurul care ar putea sa ne spuna ce este. Dupa Nietzsche, caracterul persoanei lui Iisus este antiteza, contradictia tipului dionisiac, care reprezinta triumful vietii intensive asupra schimbarii, a durerii si a mortii, bucuria eterna – acea bucurie ce poarta in sine bucuria distrugerii; cu alte cuvinte, instinctul luptei pentru putere, eroismul.

SPECIFICATII

An aparitie 2020