Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gheorghe LEAHU | Arhitect in „Epoca de Aur” – 1985-1989

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gheorghe LEAHU    |    Arhitect in „Epoca de Aur” – 1985-1989

Fundatia Academia Civica, 2013

||||

Prefata/ e x t r a s

Intr-o zi oarecare de octombrie a anului 1985, disperat ca nu pot sa-mi exprim nicaieri revolta, am inceput acest jurnal secret, in care am incercat sa consemnez cum era mutilat Bucurestiul si traiul zilnic al romanilor si al familiei mele.

Pentru jurnale asemanatoare, unii au platit cu viata. N-am aflat atunci ca inginerul Gheorghe Ursu (Babu), care lucra tot intr-un institut de proiectare, a fost turnat la securitate de colegii sai, pentru ca tinea un jurnal secret ascuns intr-un sertar. A fost arestat imediat si ucis in 1985!

Jurnalul meu l-am scris timp de cinci ani, intre 1985-1989. Absolut nimeni, nici sotia mea, nici fiul meu, n-au stiut nimic despre existenta sa. Seara tarziu, cand ma intorceam haituit si obosit acasa, le spuneam ca mai am ceva de lucru, ma retrageam in bucatarie, ei se culcau, iar eu asterneam pe hartie impresiile zilelor abia trecute.

Lucrand ca arhitect cu mari raspunderi profesionale, in mijlocul focarului in care se construia noul centru, am fost martor al paranoicelor si inconsecventelor indicatii date permanent de dictator noua, arhitectilor si specialistilor in proiectare si miilor de constructori adusi din toata tara.

20.09.89/ e x t r a s

Coreea lui Kim Ir Sen a fost luata multi ani drept exemplu de socialism. Ideea noului centru al Bucurestiului, cu suita de cladiri „reprezentative” e cat se poate de clar ca de acolo vine. Au fost trimise delegatii de specialisti, de arhitecti loiali si bine verificati sa vada la fata locului marele exemplu; Casa Poporului, Biblioteca Nationala, Noua Opera, noile hoteluri isi au sursa de inspiratie de acolo. Ceea ce e regretabil pentru noi este ca „realizarili” noastre sunt mult mai confuze, mai mbacsite de decoratie, mai lipsite de avant modern, fiind prea direct indrumate de perechea conducatoare. Zeci de erori urbanistice, volumetrice, functionale marcheaza fiecare obiectiv din cauza absolutei autoritati pe care o are el de a da ordine fara replica.

SPECIFICATII

An aparitie 2013