Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Loc in dialog – spatiu public, arhitectura sacra, topograme de Augustin IOAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Augustin IOAN

Loc in dialog – spatiu public, arhitectura sacra, topograme

Colectia Spatii imaginate

Seria Emblematic

Bucuresti - Editura Paideia, 2022

 

 

Extras/ Cel mai mare proiect de arhitectura de dupa Revolutie ar fi trebuit sa fie Bucuresti 2000, care insemna „rescrierea” intregii zone demolate in Bucuresti de regimul comunist – Revista Capital

Capital: Daca privim din punct de vedere financiar, Catedrala Mantuirii Neamului este cel mai mare proiect de arhitectura de dupa Revolutie?

Augustin Ioan: Nu. Cel mai mare proiect ar fi trebuit sa fie Bucuresti 2000, care insemna „rescrierea” intregii zone demolate in Bucuresti de regimul comunist. Doua Guverne consecutive au ratat sansa de a implementa acest proiect asa cum trebuia. Acesta ar fi fost cel mai mare proiect de investitii, estimat undeva la 18-20 miliarde de dolari. Comparati aceasta suma cu costul estimat al proiectului Catedralei care este undeva la 200 milioane de dolari.

C: La atat se estimeaza costul ansamblului Catedralei Patriarhale?

AN: Da. Insa este doar o estimare absolut la prima vedere. Nu avem practic proiectul final, nici studiul de fezabilitate si, mai mult decat atat, nu cred ca se poate spune. Singurele referinte financiare pe care le avem sunt cele continute in tabelele de onorarii ale Ordinului Arhitectilor din Romania si care dau pentru metrul patrat de Biserica 1560 de euro. Probabil, fiind vorba de o catedrala, trebuie sa vorbim de ceva mai mult, in jur de 2000 de euro pe metrul patrat.

C: Aceasta a fost baza de la care a plecat estimarea costului final?

AN: Da. De aici a pornit acest calcul care, repet, poate sa nu insemne nimic pentru ca este vorba doar despre niste cifre orientative. Aceasta suma estimata se refera numai la constructii, nu si la ce urmeaza a fi facut dupa terminarea acesteia cum ar fi fresca, iconostas, etc.