Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Construind idei. O introducere in teoria arhitecturii de Jonathan A. HALE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 40,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jonathan A. HALE
Construind idei. O introducere in teoria arhitecturii
Paideia, 2010
Colectia Spatii imaginate – 43
Traducere Cosmin CACIUC
Pret 40,00 Lei

 

Extras/ Introducere. Practici teoretice
Intr-un capitol intitulat „Demonstratii” din cartea sa Monstrii arhitecturii [Monsters of Architecture], teoreticianul de arhitectura Marco Frascari descrie relatia de translatie de la desen la constructie dupa cum urmeaza:
„Interpretarea traditionala a acestei translatii este aceea ca un desen de arhitectura constituie reprezentarea grafica a unei cladiri existente sau viitoare. Potrivit conditiei prezente moderne si post-moderne de intelegere [...] a acestor translatii, cladirile sunt de fapt reprezentari ale desenelor care le-au precedat”.
O privire asupra istoriei recente a evenimentelor semnificative in arhitectura ar confirma importanta „altor-lucruri-decat-cladirile” in raspandirea ideilor arhitecturale. Redescoperirea victoriana a decoratiei policrome grecesti – care a tulburat secole  de eruditie bazate pe presupunerea unei arhitecturi „albe” – este un astfel de eveniment de importanta istorica, ivit din surse documentare, mai curand decat din structura cladirilor in sine. Mai recent, acest fenomen a luat cateva intorsaturi surprinzatoare, nu mai putin datorate cresterii impactului reprezentarii fotografice. Una dintre cladirile cele mai caracteristice pentru secolul XX, cu un pronuntat caracter iconic, este Pavilionul de la Barcelona, proiectat de Ludwig Mies van der Rohe. Construit in 1929 pentru Expozitia Universala, Pavilionul a fost demolat in anul urmator, impreuna cu alte structuri temporare. Pornind de la un set de fotografii alb-negru – unele dintre ele retusate cu grija pentru efect – cladirea a devenit cunoscuta in intreaga lume prin publicatiile de arhitectura moderna.