Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

La poarta raiului - pictura unui paraclis de MIHAI COMAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 175,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

MIHAI COMAN

La poarta raiului - pictura unui paraclis 

Editura Bizantina, 2023

 

A picta un paraclis funerar nu este o incercare usoara. si aceasta, pentru ca cei care comanda o astfel de lucrare, legati sentimental de cei ingropati, au asteptari mari, asteapta o lucrare care sa ii mangaie in durerea lor si sa le dea nadejde si poate, putina bucurie. in aceasta situatie, pictorul, dorind sa se apropie de aceasta cerinta, trebuie sa depaseasca, sa iasa in afara datelor consacrate, cautand solutii care sa fie noi dar in acelasi timp compatibile cu traditia iconografica.

Mihai Coman a tesut micii pereti verticali, cu un frumos, copilaresc aproape, motiv decorativ vegetal care imbratiseaza figurile miniaturale, fara insa a umple exagerat spatiul, pentru a nu crea impresia de greutate sau presiune asupra cuiva. Asemenea, a impartit cu intelepciune pe totii peretii elemente iconografice mai complexe urmate de altele mai simple, pentru ca astfel sa existe echilibru si o frumoasa curgere ritmica a figurilor.

Din punct de vedere al tematicii s-a asezat cu mult discernamant teologic si intelepciune, urmand traditia dar si innoind in acelasi timp, fara sa piarda continuitatea picturii bisericesti precum si sensul liturgic al acesteia.

 

Prof. Georgios Kordi