DESCRIERE
Jean-Claude LARCHET
Ce este teologia: notiuni de metodologie in practica si in predarea Teologiei Ortodoxe
Ediura Basilica, Bucuresti – 2021
Traducere din limba franceza de Ciprian Costin APINTILIESEI
Pret 18,50 Lei
Extras/ Introducere
Exista putine studii consacrate metodologiei teologiei ortodoxe. Motivul principal consta in faptul ca teologia ortodoxa s-a dezvoltat nu ca aplicare a unei metodologii stabilite in prealabil, ci intr-o maniera spontana.
Acesta este cazul teologiei ortodoxe traditionale, asa cum este ea intalnita la Parinti, teologie ce s-a constituit in functie de diversele nevoi ale Bisericii (in special catehetice, exegetice si apologetice) si s-a transmis in mod esential prin mimetism, in respectul Traditiei, adica pe linia si in duhul Parintilor.
Tot acesta este si cazul teologiei ortodoxe moderne care, in unul din curentele ei importante – cel al „filosofiei religioase”” -, a suferit, in urma unui proces la fel de mimetic si de multe ori inconstient, influentele teologiei catolice si ale teologiei protestante, uneori chiar si influente filosofice sau spiritualiste straine crestinismului. Cel de-al doilea caz a dat nastere la tensiuni si clarificari de ordin metodologic: in acest fel, opera parintelui George Florovsky s-a dezvoltat in mare parte ca o critica a ceea ce el considera o alterare si chiar o alienare a teologiei ortodoxe, si ca un impuls la restituirea identitatii acestei teologii. In paralel, alti autori ortodocsi au actionat in acelasi sens, dar intr-o maniera mai putin sistematica, adica prin observatii preliminare sau suplimentare, oferind in special un exemplu prin propriile scrieri despre ceea ce ei considerau a fi un mod corect – adica in conformitate cu Traditia ortodoxa – de a „teologhisi”.