Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Studia Ecclesiastica Contributii in domeniul Istoriei Bisericesti ale profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti 1881-1989

0 opinii / Scrie o opinie
  • 15,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

PR. LECTOR DR. ADRIAN GABOR | STUDIA ECCLESIASTICA. CONTRIBUTII IN DOMENIUL ISTORIEI BISERICESTI ALE PROFESORILOR DE LA FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA DIN BUCURESTI (1881 – 1989)

EDITURA BIZANTINA, 2003

CARTE TIPARITA CU BINECUVANTAREA PREA PERICITULUI PARINTE TEOCTIST, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

Extras din capitolul dedicat Profesorului Nicolae Dobrescu (1874 – 1914)(p. 30)

La 3 octombrie 1907, Nicolae Dobrescu isi deschide cursul cu o interesanta prelegere asupra modului cum intelege sa trateze istoria. “Metoda va fi cea genetica, adica va urmari cercetarea si expunerea sistematica a dezvoltarii ce a luat Biserica crestina in viata poporului roman in tot timpul si in tot locul. Pentru infaptuirea acestei conceptii istorice urmeaza ca cercetarea istorica sa fie sprijinita pe izvoare; aceste izvoare trebuie privite cu ochii criticii, care inlatura erorile si restabileste adevarul istoric; faptele istoriei, sprijinite pe izvoare adevarate, trebuie explicate dupa inlantuirea lor cauzala si expuse sistematic, formand un tot unitar”.

In plus, fostul student al Universitatii din Viena imprimase seminarului de Istoria Bisericii Romane mai multa viata si a pus inceput bun bibliotecii acestuia. De asemenea, a intocmit o serie de manuale pentru seminarii, deoarece considerase slabiciunile celor existente. [...] Inainte de a muri da o forma definitiva manualului de Istoria Bisericeasca Universala de la 1054 pana astazi, pentru seminarii. Aceste manuale au fost considerate cele mai bune in domeniu, atat de Niculae M. Popescu cat si de Niculae Serbanescu, ilustri urmasi la catedra.

Impreuna cu alti trei profesori de teologie, Nicolae Dobrescu editeaza incepand cu data de 1 octombrie 1912 “Revista Ortodoxa”, cu aparitie din doua in doua luni, si “care era sa fie catedra de unde putem vorbi cu toata lumea asupra chestiunilor religioase”.

Dincolo de activitatea la catedra, profesorul participa la diverse conferinte de popularizare a Istoriei Bisericesti, fie la cursurile de vara ale Universitatii populare de la Valenii de Munte, fie la alte societati culturale.

Mai mult, se implica prin scris in criticarea modalitatilor prevazute de lege pentru alegerea mitropolitilor si episcopilor iar studiile sale canonico-istorice ajuta la crearea legii Consistoriului bisericesc superior din anul 1909.

Nicolae Dobrescu a fost un aparator al dreptatii, chiar daca uneori ramanea singurul. Profesorul Niculae M. Popescu consemna in medalionul sau din anul 1954 inchinat inaintasului sau urmatoarea intamplare care l-a avut promotor pe Nicolae Dobrescu: “S-a vorbit mult de primirea unui baiat de taran la unul din seminarii, unde N. Dobrescu era in comisie. Baiatul, bun si vioi, era pe cale sa fie inlaturat ca sa se faca loc unuia mai slab dar cu proptele multe si tari. N. Dobrescu nu cedeaza insistentelor, ba chiar ameninta cu denuntarea cazului. Staruinta lui biruie... Baiatul a ajuns om de carte si de caracter. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2003
Limba Romana
Cod 973-9492-48-7