Importanta si actualitatea dialogului interreligios pentru lumea contemporana: istorie, perspective, solutii
- Cod produs:C1109
- Autor: Adrian Boldisor
- Editura: Mitropolia Olteniei
-
22,00 lei
DESCRIERE
Importanta si actualitatea dialogului interreligios pentru lumea contemporana: istorie, perspective, solutii, Adrian Boldisor - Editura Mitropolia Olteniei
Colectia lucrarilor teologice girate de Editura „Mitropolia Olteniei” s-a imbogatit cu inca un titlu de valoare. Lucrarea intitulata „Importanta si actualitatea dialogului interreligios pentru lumea contemporana: istorie, perspective, solutii” aduce lamuriri noi cu privire la locul si rolul unei problematici de foarte mare interes pentru teologia romaneasca. intr-o perioada in care problemele de ordin religios tin capul de afis al celor mai importante evenimente la nivel mondial, cartea parintelui Adrian Boldisor face lumina asupra rolului de echilibru pe care si l-a asumat dintotdeauna teologia ortodoxa. in cele peste 250 de pagini, autorul ofera o analiza ampla asupra unor teme de interes actual pentru disciplina de care se ocupa, Istoria Religiilor.
„Dialogul reprezinta centrul vietii noastre crestine”
Cu o perspectiva novatoare si deopotriva logica, parintele Adrian Boldisor trateaza in prima instanta subiecte precum: „inceputurile moderne ale dialogului interreligios”, „Dialogul interreligios in cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor”, „Dialogul dintre crestinism si islam”, „Dialogul dintre crestini si evrei. Scurta istorie contemporana”, „Dialogul dintre crestinism si islam in perioada moderna si contemporana” sau „Pozitia Bisericii Romano-Catolice fata de dialogul interreligios”.
Analiza este completata de perspectiva si solutiile pe care autorul le identifica in continutul teologiei ortodoxe. in aceasta ultima parte a cartii ne sunt descoperite si lamurite limitele si nota de autenticitate a dialogului interreligios, abordare asezata sub girul argumentelor scripturistico-patristice.
„O tratare corecta a dialogului interreligios, noteaza autorul, nu poate sa nu tina cont de trecut, cu atat mai mult, cu cat ideile din operele unor Sfinti Parinti, scriitori bisericesti, teologi si ganditori vechi sunt folosite ca teme in discutiile interreligioase actuale” (p. 5). in consecinta, valoarea perpetua a dialogului interreligios a reprezentat pentru teologie „partea integranta” prin intermediul careia crestinii au putut argumenta, „in cadrul discutiilor cu cei de alte credinte si ideologii, calitatea omului de „chip” care tinde spre „asemanarea” cu Dumnezeu, fiind creat si traind pe pamant ca persoana unica si libera. „Adevaratul dialog are loc in profunzimea personala ultima a partenerilor si, ca atare, devine un fenomen uman. El apartine persoanei care se deschide pentru a fi inteleasa si da marturie pentru a face pe altii sa inteleaga... Contestat de unii, neglijat de altii, adesea neinteles si de multe ori uitat, dialogul reprezinta centrul vietii noastre crestine, avand un trecut ce este la fel de vechi ca si credinta noastra” (pp. 7-8).
Sursa: www.ziarullumina.ro
SPECIFICATII
An aparitie | 2015 |
Coperta | Brosata |
Dimensiuni | 13 x 20 cm |
Nr. pagini | 251 |
Limba | Romana |
Cod | 978-606-731-009-2 |