Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Aldous HUXLEY | Portile perceptiei. Raiul si Iadul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Aldous HUXLEY    |    Portile perceptiei. Raiul si Iadul

POLIROM, 2019

Traducere de Mihai MOROIU

||||

Motto: „Daca portile perceptiei ar fi limpezite, totul i-ar aparea omului asa cum este, infinit.” –

William BLAKE

Extras

In 1886, farmacologul german Ludwig Lewin a publicat cel dintai studiu sistematic asupra cactusului, caruia mai tarziu i s-a si atribuit numele sau. Anhalonium Lewinii era o noutate pentru stiinta. Dar pentru religia primitiva si indienii din Mexic si din sud-vestul american era acelasi prieten vechi si credincios, din cele mai indepartate timpuri. De fapt, cu mult mau mult decat un prieten. Dupa cum nota un vizitator spaniol timpuriu al Lumii Noi, „ei mananca o radacina careia ii spun Peyotl si pe care o venereaza ca pe o zeitate”.

Motivul pentru care o venerau ca pe o zeitate a iesit la lumina zilei cand psihologi eminenti ca Jaensch, Havelock Ellis si Weir Mitchell si-au inceput experimentele cu mescalina, principiul activ din peyotl. E adevarat, s-au oprit intr-un punct de la care ar mai fi fost cale lunga pana la idolatrie; dar punand totul cap la cap, mescalinei i s-a atribuit un rang de unica distinctie in randul drogurilor. Administrata in doze potrivite, e capabila sa schimbe calitatea constiintei mai profund decat oricare alta substanta din repertoarul farmacologului, fiind in acelasi timp cea mai putin toxica.

Cercetarile consacrate mescalinei au continuat, sporadic insa, incepand din zilele lui Lewin si Havelock Ellis. Chimistii au izolat alcaloidul, dar au si invatat sa-l sintetizeze, astfel incat procurarea lui sa nu mai depinda de cactusul de desert, cu recoltele lui slabe si intermitente. Iar psihiatrii s-au gandit sa-si adiministreze doze de mescalina, sperand ca astfel sa inteleaga direct si mult mai clar procesele din mintea pacientilor.

296 (4)

1414 c: 4 t, media/ t: 353c

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Mihai MOROIU
An aparitie 2019