In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Traian GHERMAN - Meteorologia populara

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Traian GHERMAN - Meteorologia populara

Editura Paideia, 2002

Colectia Stinte sociale

 

Extras/ Catra cetitori

Dau la lumina cateva pagini de Meteorologie populara. E un manunchi de observari, credinte si obiceiuri de ale poporului referitoare la fenomenele atmosferice. Aproape in intregime sunt culese numai din Ardeal, Banat, Crisana si Maramures si foarte putine din celelalte parti locuite de romani.

Lucrarea, asa cum se infatiseaza, a fost terminata inca in iarna anului 1914; razboiul si urmarile lui m-au impiedicat de a le putea tipari la timp. Cu inceputul anului 1923 aparand la Blaj revista de folclor „Comoara Satelor”, am inceput sa public aici materialul, ce astepta deja de mult lumina zilei.

Extras/ k) semne ceresti

Daca cerul e senin cand rasare soarele, dar indata intra in nor soarele, e semn de ploaie si inca in ziua aceea pana la amiazi are sa ploaie.

Daca cerul se roseste la sfintit si trage mai mult a galben, e semn de ploaie, iar daca trage a rosu inchis e a vant.

Daca inainte de rasaritul soarelui cerul e rosu-invrastat cat un lepedeu, atunci pe pranz (8-9 ore) de buna seama ploua, si daca vrei sa cari fan, e bai.

In Blaj se zice, ca daca va fi cerul galbin de catre Petrifalau (nord-vest), sa stii a buna seama ca nu va ploua, poti intinde fanul fara frica.

Cer rosu – ploaie si veac slab,/ cerul inainte de ploaie „se intinereste”, adica se brazdeaza cu nori alburii.

Daca rasare tare de dimineata soarele si arunca razele spre sfintit, e un semn care nicicand nu insala, ca are sa ploaie.

SPECIFICATII

Autori Traian GHERMAN
Editura Paideia
An aparitie 2002