Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Istoria corpului uman de Daniel E. LIEBERMAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 69,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Daniel E. LIEBERMAN

Istoria corpului uman. Evolutie, sanatate si boala

Traducere din engleza de Andreea Rosemarie Lutic

Editura Polirom, 2023

 

 

Poate ca niciodata in istoria omenirii nu am fost atat de sanatosi. Traim mai mult, suntem mai inalti, iar boli care, mai demult, ne puneau viata in pericol pot fi vindecate cu usurinta. Totusi, un val de obezitate, afectiuni cronice si infirmitati cuprinde treptat intreaga lume. De ce se ingrasa oamenii? Cum tratam si vindecam cancerul, bolile de inima, diabetul si celelalte maladii care ne vor omori, cel mai probabil, si pe noi, si pe cei dragi?

Dintre medicii, pacientii si cercetatorii care se preocupa de aceste probleme, putini se gandesc la padurile stravechi ale Africii, in care stramosii nostri au invatat sa mearga in doua picioare, au renuntat la alimentatia bazata exclusiv pe fructe si au inceput sa vaneze si sa cultive pamantul, ceea ce a dus la dobandirea unei rezistente fizice deosebite, la dezvoltarea unui creier foarte mare si la aparitia primelor forme de exprimare artistica. In acelasi timp insa, aceste schimbari permanente au dat nastere unor conditii de viata la care corpul nostru nu este pe deplin adaptat, ceea ce explica incidenta tot mai mare a unor boli care ar putea fi prevenite, cum este diabetul de tip 2. Ca sa le preintampinam, ar trebui, printre altele, sa tinem cont de schimbarile pe care le-a cunoscut organismul omului de-a lungul timpului.

 

Evolutia cu cele mai puternice efecte nu este cea biologica, ci evolutia culturala, procesul prin care se formeaza si se transmit mai departe idei si comportamente noi. Unele dintre aceste comportamente, in special consumul anumitor alimente si activitatile pe care le efectuam (sau nu le efectuam), ne imbolnavesc. Daca dorim sa punem capat acestui cerc vicios, trebuie sa invatam si, uneori, chiar sa ne silim a adopta o alimentatie benefica sanatatii si sa fim mai activi din punct de vedere fizic.

Sursa: libris.ro