Teologie sociala, Mihai Valica
- Cod produs:C1274
- Autor: Mihai Valica, Pavel Chirila, Andreea Bandoiu, Cristian George Popescu
- Editura: Christiana
-
20,00 lei
DESCRIERE
Teologie sociala, de Mihai Valica, Pavel Chirila, Andreea Bandoiu, Cristian George Popescu - Editura Christiana, 2007
Sf. Scriptura cheama pe cei ce au puterea si autoritatea statala, sa o foloseasca pentru apararea de rau si pentru sustinerea binelui de orice fel. in aceasta consta sensul moral al existentei statului[17].
Religia nu se epuizeaza in politica, in economie, tehnologie, cultura, stiinta, etc., si nici intr‑un proiect al organizarii societatii umane, intrucat adevarata comunitate spirituala a credinciosului este Biserica, Sinagoga, Casa de rugaciune etc., nu Statul. in acest sens nu exista alternativa. in afara de Locașul de cult al fiecarei religii in parte nu exista comunitate spirituala. De aceea nu se poate vorbi de un stat‑comunitate spirituala, sau de un stat teocratic.
Pentru nepracticantii credintei crestine sau pentru atei se impune minima moralia, referitor la dezvoltarea lui homo tehnicus sau homo economicus pentru a stabili granitele liberalismului darwinist si mondialist actual si a nu permite ca statul national sa fie confiscat in numele unei ideologii globaliste utopice, de clici politice, economice sau mondialiste oculte sau sa favorizeze economia și tehnica informaționala unei minoritati clientelare sau unei puteri transnaționale.
in caz contrar dictatura partidului unic va fi inlocuita cu dictatura unei oligarhii economice și tehnologice despotice si oculte, iar statul ar instrumentaliza razboiul continuu cu proprii cetateni. in aceste circumstante Biserica sau religiile in general, ar trebui sa aiba o atitudine critica si moralizatoare, in sens profetic, dupa modelul biblic[18] și patristic si sa sanctioneze ferm derapajele si dictatura statului, cu riscul de a se intoarce inapoi in catacombe si nu de a tacea vinovat si colaborationist cu acesta, doar de dragul de a sluji in Biserici frumoase si in Catedrale marete cu orice pret si de a nu-si pierde confortul si avantajele materiale.
Nimanui nu-i este permis sa aiba aroganta de a fauri mondializarea fara sa tina cont de valorile democratiei (votul) si de valorile bioeticii spirituale, sau sa se considere deasupra poporului ca fiind iluminati si elite, atitudine, ce le-ar da dreptul, inchipuit numai de ei, ca doar ei stiu cum este cu mondializarea, cu politica, cu stiinta, cu tehnologia, economia etc, si ca lor, ca mari tehnocrati li se datoreaza doar ascultare si adulatie!
Mondializarea inlocuind religia cu drepturile omului, in mod paradoxal, in numele acestor drepturi, pretinde ca ii da omului mai multa siguranța, dar numai la schimb, cu mai puțina libertate. Aici este capcana, pentru ca, daca se cedeaza din libertatea omului, care reprezinta o caracteristica fundamentala a chipului lui Dumnezeu in om – imago Dei -, de dragul unei siguranțe inchipuite, atunci le pierzi pe amandoua!
De aceea, cred ca trebuie spus clar ca tehnologia care nu ține cont de persoana umana dauneaza grav libertații, demnitații și drepturilor omului. Investitiile tehnologiei informatice presupun si o investitie etica, altfel intram sub dictatura tehnologiei.
SPECIFICATII
An aparitie | 2007 |
Coperta | Brosata |
Dimensiuni | 13 x 20 cm |
Nr. pagini | 250 |
Limba | Romana |
Cod | 9789738125933 |