Prelegeri de estetica Ortodoxiei, set 2 volume
- Cod produs:C1123
- Autor: Prof. univ. dr. Mihail Diaconescu
- Editura: Doxologia
-
148,00 lei
DESCRIERE
Prelegeri de estetica Ortodoxiei, set 2 volume, Prof. univ. dr. Mihail Diaconescu - editura Doxologia
Acad. dr. Alexandru Surdu semneaza prefata noului tratat, sub titlul "Filosofie, teologie si estetica in perspectiva ratiunii speculative". In acest sens, noteaza ca "domnul Mihail Diaconescu vorbeste de estetica Ortodoxiei ca disciplina teologica, de categoria fundamentala si indefinisabila (inefabila) a frumosului si de ipostazele frumosului. Aceste ipostaze, arata el, sunt frumosul divin (frumosul ca atribut al Divinitatii), frumusetea lumii (in acest sens el discuta conceptiile pancosmica si pancalica exprimate in cultul crestin-ortodox, dar si de elementele pancalice exprimate in datinile si credintele populare ale romanilor), de frumosul uman (intrucat prin om, ca rationalitate plasticizata de maxima complexitate, se exprima
Divinul), care ajunge la deplina sa realizare in persoana sfantului, si de frumosul artistic (care transfigureaza lumea creata proiectandu-l pe cel care il contempla in transcendent si pe o noua treapta a propriei spiritualizari)". Autorul, prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, afirma ca tratatul de prelegeri "este un raspuns individual la anomia si patologia timpului nostru, la atacurile barbare ale ideocratiilor anticrestine, antinationale si antitraditionale".
Primul volum, intitulat "Teologie si estetica", include patru mari capitole: "Teologie si estetica", "Ipostazele frumosului", "Mistagogie si caligogie" si "Artistul si creatia", incheindu-se cu un apendice de indici, de sfinti, de nume, de locuri si de trimiteri biblice.
Cel de-al doilea volum continua cu ultimele doua capitole, "Ipostazele artei" si "Diaconi ai frumusetii". Despre aceasta a doua parte a tratatului, autorul marturiseste: "In aceasta noua sectiune a Prelegerilor de estetica Ortodoxiei, pe care am intitulat-o Ipostazele artei, tinem cont de cele mai noi dezbateri teoretice din domeniul esteticii, in special de cele dedicate vastelor probleme ale receptarii, sensului si intentionalitatii in actele de creatie, pentru a distinge, in deplin acord cu teologia dogmatica, liturgica, patrologia si pastorala ortodoxa, cateva din modalitatile cele mai importante de realizare a operelor. Sunt opere de arta care ne cuceresc, ne imbunatatesc si ne inalta duhovniceste, in actul contemplarii lor, intr-o unitate indestructibila cu credinta ortodoxa marturisita de noi".
Prof. univ. dr. Mihail Diaconescu afirma, in aceasta lucrare, ca "arta este rugaciune, arta este doxologie, arta este ofranda, arta este catehizare, arta este diaconie, arta este traditie vie, arta este reuniune de simboluri, arta este libertate intru Hristos, arta este act anamnetic si nostalgie a Paradisului, arta este spiritualizare".
Acad. dr. Alexandru Surdu afirma ca aparitia tratatului "Prelegeri de estetica Ortodoxiei" in zilele noastre "ca un act necesar, respectiv ca "un raspuns" la provocarile intretinute de tendintele antispiritualiste, este semnificativ pentru evolutia generala a culturii romane si europene, dar mai ales pentru resurectia puternica a cugetarii dialectico-speculative, ferm orientate metafizic, in cele mai variate domenii teoretice".
Sursa: www.ziarullumina.ro
SPECIFICATII
An aparitie | 2009 |
Dimensiuni | 13 x 20 cm |
Limba | Romana |
Cod | C_DO_0002 |