Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Pe frontul de vest nimic nou de Erich Maria REMARQUE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Erich Maria REMARQUE

Pe frontul de vest nimic nou

POLIROM, 2022

Colectia Biblioteca Polirom Esential – coordonata de Dan CROITORU

Un film NETFLIX

Traducere din limba germana de Emanoil CERBU

 

 

Extras/ Prolog

Cartea aceasta nu vrea sa fie nici act de acuzare, nici profesiune de credinta. Vrea doar sa incerce sa infatiseze o generatie care a fost distrusa de razboi – chiar daca a scapat de obuzele lui.

1.

Ne aflam la noua kilometri in spatele frontului. Ieri am fost inlocuiti; acum avem burta plina de fasole cu carne si suntem satui si multumiti. Chiar si pentru masa de seara fiecare si-a putut pune la pastrare o gamela plina; afara de asta, mai avem dreptul la portii duble de carnati si de paine – e strasnic. Asemenea lucru nu s-a mai vazut demult: bucatarul, cu capul lui ca o patlagica rosie, ofera mancare cui vrea; oricui trece ii face semn cu polonicul si-i pune in gamela o portie zdravana. E disperat ca nu stie cum sa-si deserte bucataria de campanie. Tjaden si Mueller au dat peste cateva ligheane si s-au pus sa le umple cu varf, ca rezerva. Mueller o face din prevedere; Tjaden, din lacomie. Si totusi baiatul asta a fost si ramane slab ca un tar.

Cel mai important lucru e insa ca ni s-au dat si ratii duble de fumat. Fiecaruia cate zece tigari de foi, douazeci de tigarete si doua bucati de tutun de mestecat, ceea ce e foarte onorabil. Eu am schimbat tutunul de mestecat cu Katczinsky, luand tigaretele lui; asta face patruzeci de tigarete pentru mine. Cu asemenea provizie poti sa te descurci o zi.