Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Iubita pictorului Simone van der VLUGT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Simone van der VLUGT
Iubita pictorului
POLIROM, 2021
Colectia Biblioteca Polirom Actual – coordonata de Dan CROITORU
Traducere din limba neerlandeza de Gheorghe NICOLAESCU
 

Extras/ 1
5 iulie 1650
Trasura trece in goana mare pe drumurile de tara. Ma azvarle intruna, cand intr-o parte, cand intr-alta. Sunt legata la maini si la picioare, asa ca n-am cum sa nu ma izbesc de perete – simt ca m-am umplut de vanatai. Satul a aramas demult in spatele nostru, insa tot nu pricep ce mi s-a intamplat.
Cum mergeam pe drumul de tara, cu un cos atarnat de brat, dintr-o data am auzit din spate rapait de potcoave. Cand m-am uitat inapoi, am vazut o trasura apropiindu-se iute. M-am ferit sarind intr-o parte. Vizitiul a incetinit si a oprit.
Furioasa, mi-am strans poalele si m-am indreptat spre el, sa-i zic cateva de la obraz. Insa, pana s-apuc, usile de pe ambele parti s-au deschis brusc si doi barbati au sarit afara. Dupa culorile straielor si ale penelor de la palarii, negru cu rosu, mi-am dat seama ca erau portarei ai magistraturii din Amsterdam.
„Gertje Dircx?” a intrebat unul dintre ei.
Intr-o clipa am inteles ce se intampla. M-am rasucit si am rupt-o la fuga, insa in zadar. Barbatii m-au ajuns repede din urma, au pus mana pe mine si m-au tarat cu ei.
„In numele magistraturii, sunteti arestata. Avem ordin sa va ducem la casa de corectie din Gouda.”