Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Martin HEIDEGGER | Interviu in revista Der Spiegel. Insemnari despre „cazul Heidegger”

0 opinii / Scrie o opinie
  • 36,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Martin HEIDEGGER    |    Interviu in revista Der Spiegel. Insemnari despre „cazul Heidegger”

Editura Paideia - Bucuresti, 2018

Introducere, traducere, note, comentarii si postfata de Alexandru BOBOC

||||

Interviu in revista Der Spiegel/ e x t r a s

REDACTOR: Domnule profesor Heidegger, asa cum am constatat in repetate randuri, opera dvs. filosofica este oarecum umbrita de unele evenimente din viata personala, evenimente nu de prea mare durata, dar asupra carora nu exista destula claritate.

HEIDEGGER: Aveti in vedere anii ’33?                                                                                                 

RED.: Da, de dinainte si de dupa aceea. Am dori insa sa situam aceasta intr-un context mai larg si de aici sa ajungem la cateva probleme ce ne par importante, de felul: Care sunt posibilitatile de a actiona asupra realitatii, chiar si asupra celei politice, pornind de la filosofie?

HEIDEGGER: Acestea sunt, intr-adevar, probleme importante; ma intreb insa daca pot cu adevarat sa raspund la toate. Trebuie mai intai sa va spun ca pana la Rectoratul meu nu am activat in niciun fel politiceste. In semestrul de iarna 1932/ 1933 am fost in concediu si, cea mai mare parte a timpului, mi-am petrecut-o sus, la cabana mea.

RED.: Cum se face insa ca ati devenit Rector al Universitatii din Freiburg?

HEIDEGGER: In decembrie 1932 fusese ales vecinul meu, von Moellendorf, titularul de la anatomie. Instalarea noului rector la universitatea din localitate a avut loc la 15 aprilie. In semestrul de iarna 1932/ 1933 am discutat cu el adesea, nu numai despe situatia politica, ci indeosebi despre cea a universitatilor, despre starea, in parte, fara perspective a celor ce studiaza. Opinia mea suna astfel: in masura in care pot eu aprecia starea de fapt, cu fortele creatoare inca active nu ne ramane decat posibilitatea de a cauta sa prindem din urma dezvoltarea viitoare.

RED.: Vedeti, deci, cumva o legatura intre starea Universitatii germane si situatia politica din Germania in genere?

HEIDEGGER: Am urmarit, fireste, evenimentele politice din ianuarie si martie 1933 si am vorbit ocazional despre aceasta si cu colegii mei mai tineri. Dar in munca mea de atunci domina preocuparea pentru o explicitare mai cuprinzatoare a gandirii presocratice. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2018