Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Insula melc

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,16 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Insula melc , Andreea Nanu - editura Eikon Carte recomandata de Alex. Stefanescu, ca Librar pentru o zi la Libraria Bizantina, din 25 noiembrie 2015.

Lansarea romanului Insula Melc , de Andreea Nanu, in cadrul Targului International de Carte Bookfest va avea loc vineri, 22 mai, ora 17:00, la Cinematograful de Arta Bookfest. Invitati, alaturi de autoare: Alex Stefanescu, Christian Craciun, Teodora Stanciu si Valentin Ajder. Insula Melc continua tetralogia inspirata de poetica ano­­­timpurilor, imbiindu-ne acum cu anotimpul Verii, care este deopotriva un timp al pelerinajelor la Ierusalim, Roma si Atena, dar si un anotimp al descoperirilor interioare.

Mergand pe firul iernii din Ziua cea mai alba si al primaverii din Numele ei era Uitare , descoperim in spirala Insulei Melc o vara incandescenta, incarcata de referinte crestine, de miresmele rafinate ale Orientului, de parabole care ne indeamna sa ne indreptam privirea atenta asupra lumii. Maxim si Anna Tauber parasesc Bucurestiul incapsulat in spirala casei cu pauni si pornesc intr-un pelerinaj in cele trei locuri-simbol ale crestinismului, Ierusalim, Roma si Atena. Lansarea cartii lui Maxim, Privirea Letitiei , este un pretext pentru un elaborat exercitiu de admiratie si de contemplatie, de reflectie la sensurile artei si ale credintei in lumea contemporana.

Calatoria noastra, a cititorilor, incepe la Poarta Frumoasa a Ierusalimului, catre care priveste Havila, o evreica de origine araba, plangandu-si fiul mort, Zohar. Aceasta prima calatorie sta sub semnul trupului , Ierusalimul fiind un oras care ni se descopera prin simturi: miresmele, vegetatia, mirodeniile, pietrele albite de soare, arsita, vocea desertului. Havila si Eliav Halevi isi intampina oaspetii, pe Anna si Maxim, in ziua in care se implinesc sapte ani de la moartea lui Zohar. Sapte ani in care Eliav incearca sa-si aminteasca de fiul sau cu ajutorul unei fotografii restaurate de monahul armean Aram Davtian, in gradina cu maci a Manastirii „Sfantul Iacob“; sapte ani in care Havila incearca sa readuca la viata chipul fiului pierdut intr-o tapiserie pe care o brodeaza cu maini triste, o tristete care ii inunda gradina cu oleandri, alungand pasarile si cantecul lor; sapte ani la capatul carora Eliav porneste insotit de prietenii sai, monahul Aram si cafegiul Ahmed, intr‑o calatorie spre inima dunelor, acolo unde, se pare, Zohar incercase sa refaca un Paradis , o oaza in jurul unui izvor pe care-l descoperise impreuna cu fiul lui Ahmed.

Calatoria ecumenica a celor trei se incheie cu visul de foc in care Zohar i se arata tatalui, invatandu-l ca singura cale este iertarea si speranta in Inviere. Poposim apoi la Roma, in chiar mijlocul incins al verii. Iulie roman este insa domolit de adierile Tibrului, de miresmele de laur si mirt, de vantul care adie in coroanele pinilor, soptind povesti de demult: a parfumierului Magnus, un Magus care are darul de a trezi in sufletul celor care-i trec pragul atelierului din Via Omer amintiri pretioase; povestea dirijorului Mantegna care alergase intreaga viata dupa un vis, incercand sa traduca in muzica soaptele statuilor de piatra ale contelui Orsini de la Bomarzo; povestea Rafaelei della Chiesa, aparitie luminoasa si evanescenta care aminteste de hieratismul demn al frescelor lui Piero della Francesca; povestea compozitorului André Durand, personaj care traverseaza amintirile si vietile celorlalti, aducand laolalta imagini din Bucurestiul interbelic si lumea de la inceputul veacului trecut.

Sub semnul peregrinarilor lui Durand ne continuam calatoria la Atena intr-un august discret nostalgic , intr-o Grecie innobilata de vestigiile Acropolei, de parfumul timpului masurat de ceasornicele lui Nikos Margulis si de prezenta atotputernica a marii. In finalul Insulei Melc , acolo unde spirala cochiliei se ingusteaza si se interiorizeaza, povestea lui Andre Durand rascoleste viata personajelor din prezent, descoperindu-ne Europa interbelica, mai ales Germania anilor 1933-1938 si apoi Grecia, pana la ocuparea Poloniei din 1939. Retras la Bomarzo, unde va si muri in 1966, André Durand rememoreaza intalnirea cu Ireni Kallos, o pianista care ii transcrie Zapada la „o singura pereche de maini”, sub influenta esteticii muzicale noi, a formelor atonale inaugurate de Arnold Schoenberg.

Durand si odata cu el noi, cititorii, ajungem sa ne intrebam cum poate sa evolueze o lume fara Dumnezeu, lipsita de statornicia unor valori prin care civilizatia noastra si-a dobandit chipul, identitatea. Plasat in contextul zbuciumat care anunta izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, destinul lui Durand e o parabola la destinul omului contemporan, la alegerile pe care acesta trebuie sa le faca pentru a-si salva umanitatea. Dupa simbolistica interioarelor ( Ziua cea mai alba ), a apei si a aerului ( Numele ei era Uitare ), Insula Melc exploreaza poetica pamantului si a focului. In acelasi timp, Insula Melc propune o incursiune in lumea artei, a culturii si, mai ales, a credintei care da profunzime si sens creatiei si existentei. Odata cu vara care se apropie, Insula Melc se doreste a fi si un anotimp al maturizarii interioare, o meditatie pe tema Vietii, a Mortii si a Invierii si care, asemenea unei spirale de­senate de cochilia unui melc, ne poarta, cum spune dedicatia cartii, spre cel mai tainic loc: noi insine.

Sursa: www.ziarullumina.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Cartonata
Dimensiuni 17 x 24 cm
Nr. pagini 543
Limba Romana
Cod 978-606-711-219-1