Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Jurnal esential (1981-2002) de Monica LOVINESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Monica LOVINESCU

Jurnal esential, 1981 – 2002

HUMANITAS, 2010, 2023

Editie de Cristina CIOABA

Prefata de Ioana PARULESCU

 

 

Extras/ 1981

Duminica, 11 octombrie

La Televiziune – prima emisiune din trei Raymond Aron, spectateur engage. Spectacolul e el: al inteligentei angajate in buna-credinta si luciditate. Pura incantare.

De la Ionesti ma intorc spre seara cu un extras din Manuscriptum (nr. 1, 79) despre Jurnalul lui Anton Holban. Deschizandu-l, inteleg de ce mi l-a trimis Barbu Brezianu: o fotografie din august 1924, la nunta bunicilor, in care sunt si eu (de cateva luni) in bratele mamei. Descopar deci ca ceea ce crezusem eu era fals: bunicul din partea Lovinestilor nu murise inainte de nasterea mea. Fasii de trecut restituite brusc. Astfel odata, fara sa stiu de ce, mi-am amintit numele exact al bisericii pe care e fresca inaintasilor din partea mamei: Hurezani, iar nu Hurezul, cum fals ii indicasem Ilenei Vrancea pentru a identifica niste personaje din Malurenii. Iar Cella Delavrancea mi-a amintit ca pe primul meu pisic nu-l chema Kiki (era al doilea), ci Casu. (El era mereu pe biroul tatei.)

Zilele trecute, dar neproducand de data asta vreo rememorare – o scrisoare a lui Steinhardt mi-a atras atentia asupra unei alte fotografii din Secolul 20, ultimul numar – pe biroul tatei o fotografie a mea la vreo 12 ani. ce complot trebuie sa fi fost si ce dovada de curaj ca s-o lase, in loc sa taie aceasta fotografie (cu Jebeleanu in spate), ca pe coperta din spate a volumului de Corespondente Lovinescu, in care coltul de birou cu portretul meu e taiat.