Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Generatia '80 in artele vizuale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Generatia '80 in artele vizuale, de Adrian Guta - carti istoria si teoria artei Libraria Bizantina

Critic de prim-plan, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Adrian Guta face in generatia ’80 in artele vizuale sinteza unui intreg parcurs intelectual si profesional, „incununind” un demers a carui durata e indicata in primul paragraf al Cuvintului inainte: treizeci de ani (p. 5). Cum tot acolo se spune, proiectul e - pe de alta parte - fireste ca deschis, caci, vorbind despre congenerii sai, „mai avem cale de strabatut” (Ibid.). Subiectul cartii si al actiunii critice dintotdeauna a lui Adrian Guta este - se stie - arta asa-numitei „generatii ’80”.

Nu ca practician creativ, dar ca exeget, autorul ii apartine, ceea ce-l plaseaza intr-o pozitie favorizanta si in acelasi timp dificila, complicata, riscanta. E perfect constient de situatie, de faptul ca apartenenta sa generationala „ofera simultan avantaje si dezavantaje” (p. 9): cunoasterea „din interior” a fenomenului e o sansa, in timp ce „lipsa de distanta” ti se poate reprosa. Adrian Guta ne asigura ca, fructificind „beneficiile” statutului de insider, a facut si „efortul de obiectivare” care sa dea plauzibilitate analizelor si perspectivei sale (cuvintele si sintagmele citate sint de la aceeasi pagina 9).

E o situatie cu care se confrunta toti comentatorii actualitatii culturale, in toate zonele creative, tentati inca din prima junete sa-si sustina congenerii si acuzati pentru asta nu rareori. Excelenta cartii lui Adrian Guta dovedeste ca dificultatile pot fi depasite si rezultatele indreptatesc infruntarea oricarui risc prealabil.

SPECIFICATII

An aparitie 2009
Limba Romana
Cod 978-973-47-0563-4