Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Convorbiri cu Zaharia Sangeorzan si Nicolae Baciut

0 opinii / Scrie o opinie
  • 43,30 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Convorbiri cu Zaharia Sangeorzan si Nicolae Baciut, N. Steinhardt - editura Polirom

Editie ingrijita, studiu introductiv, note, referinte critice si indici de Florian Roatis Repere biobibliografice de Virgil Bulat Opera integrala N. Steinhardt apare din initiativa P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”, in coeditare cu Manastirea „Sfi nta Ana”, Rohia. Volumul reuneste dialogurile pe care N. Steinhardt le-a purtat cu Zaharia Sangeorzan si cu Nicolae Baciut. La propunerea primului, parintele de la Rohia a acceptat sa raspunda zilnic la cite o intrebare, incepind de pe 11 ianuarie 1988.

S-au adunat 365 de raspunsuri pina in ziua in care N. Steinhardt a murit. Nicolae Baciut a corespondat cu monahul in perioada 1986-1988, legind un dialog pe cele mai diverse teme. Literatura, autohtona sau universala, atit de indragita de Steinhardt, ocupa un loc de cinste in discutii. Moralitatea, religia sau istoria sint si ele intens dezbatute, iar opiniile ferme ale eseistului sint surprinzatoare, emotionante si profunde. „Editia de fata reuneste doua volume: Zaharia Sangeorzan, Monahul de la Rohia. N. Steinhardt raspunde la 365 de intrebari , si N. Steinhardt, Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Baciut .

Dialogurile epistolare purtate de la Rohia si uneori din Bucuresti cu Zaharia Sangeorzan si Nicolae Baciut pun in evidenta dinamismul, agitatia intelectuala din ultimii trei ani de viata ai celui pe care prietenul sau Alexandru Paleologu il numise, fara urma de ironie, «septuagenarul neastimparat». Ele reveleaza un Steinhardt mai deschis, mai disponibil la marturisiri, aflat uneori in evidenta dispozitie de «hagealic». Aprecierile pe care le face, in citeva fraze de cele mai multe ori, sint extrem de sugestive, chiar socante pentru unii, neobisnuiti cu stilul direct al eseistului de exceptie devenit monah, prilej de reflectie pentru toti cititorii.

Dialogurile cuprinse in acest volum se dovedesc o lectura captivanta si completeaza imaginea scriitorului monah din publicatiile sale antume.” (Florian Roatis)

„Solutia in fata injustitiilor e una singura: eroismul. Sa nu taci, sa vorbesti, sa lupti, sa te afli in treaba. (Sa nu-ti vezi de treburile tale, ci de treaba dreptatii, care-i adevarata treaba a fiecaruia.) Restul e verbalism, spaima, nimicnicie.” (N. Steinhardt)

Sursa: www.polirom.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Nr. pagini 408
Limba Romana
Cod 978-973-46-5359-1