Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Religie, politica si mit de Andrei OISTEANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Andrei OISTEANU

Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu

POLIROM, 2007, 2014

Editia a II-a revazuta, adaugita si ilustrata

Pret 44,95 Lei

Volumul cuprinde studii, articole si eseuri scrise in perioada 1984-2014, unele inedite, despre viata si opera lui Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Sint abordate si aspecte delicate sau controversate, precum simpatia legionara a lui Eliade sau asasinarea lui Culianu, autorul urmarind in general modul brutal si tragic in care, in diverse feluri, politica a influentat destinele celor doi istorici ai religiilor. „

Draga Andrei Oisteanu, N-am putut citi decit astazi «Legenda romaneasca a potopului». Studiul «Dumitale» m-a entuziasmat. Ar trebui publicat intr-o revista straina «de specialitate» ( i.e. folclor, romanistica, istoria religiilor). Sugerez Revue de l’Histoire des Religions . Daca pregatesti versiunea franceza, o pot prezenta eu revistei. Din iunie imi poti trimite versiunea franceza la: 4, Place Charles Dullin, 75018 Paris ( recomandat! ). Ti-am citit mai demult si alte lucrari ( Ethnologica 1983, Vatra 12/1983, Viata Romaneasca 6/1984).

Sper ca le vom putea discuta impreuna. Cu prietenie, al Dumitale, Mircea Eliade Chicago, 23 noiembrie 1984” * „Domnule Oisteanu, Am citit cu foarte mare interes cartea dumneavoastra Gradina de dincolo si cred ca este o aparitie deosebit de interesanta in cultura romana, chiar importanta. Prin aceasta lectura mi-am dat seama carei traditii romanesti ii apartineti. Ma gindesc ca, intr-un fel, dumneavoastra va reclamati de la Parvan si va puteti prezenta ca un urmas al lui. Este o directie foarte fructuoasa .

Parvan a crezut, si a facut-o cu geniu si cu finete, ca poate descoperi o veriga intre traditia populara romaneasca si o traditie preromana. Cred ca cel care a reusit sa mentina un echilibru perfect in interpretarea acestor traditii ramine Mircea Eliade, intr-o carte exemplara cum este De la Zalmoxis la Genghis-Han . Mircea Eliade nu neaga raporturile de filiatie intre folclorul romanesc si traditiile locuitorilor preromani, insa le interpreteaza deosebit de prudent. Ioan Petru Culianu Groningen, 30 octombrie 1984”

 

Extras/ 14. Misterul mortii lui Culianu/ pp. 275-276

[...] Sigur ca nu putem face decat speculatii teoretice pe marginea acestui subiect. Dar, cum stim chiar de la Culianu, miturile devin uneori mai importante decat realitatea, imaginea unui fenomen devine mai „reala” decat fenoenul insusi.

Continuitatea, fie si paradoxala, intre cele dou forme ale extremismului romanesc (de stanga si de dreapta) este cunoscuta. Cu intuitia sa politica, I.P. Culianu a intrevazut complicitatea dintre gardisti si securisti. O coniventa care pana la urma i-a fost probabil fatala. Ma refer la nuvela Jormania libera, o povestire politico-fantastica despre revolutia din Romania, publicata in 1990, care continua nuvela premonitorie Interventia zorabilor in Jormania, publicata in martie 1989. Unii activisti din nomenclatura securisto-comunisto-nationalista a Jormaniei (= Romaniei) sunt vechi membri ai „Garzii de lemn”. Asa este, de pilda, patriarhul Jormaniei, Preafericitul Ananghia.

In acest caz, intuitia lui Culianu a functionat formidabil. Institutul Roman de Istorie Recenta a dezvaluit in Anuarul sau pe anul 2002 un document din care rezulta ca, in timpul rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, cativa clerici gardisti, printre care Teoctist (Teodor) Arapasu, pe atunci student la Teologie, au devastat sinagoga din cartierul Manastirii Antim.


 


 

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-973-46-4806-1