Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

America la rascruce - Un dialog transatlantic Martin S. Martin – Cristian Patrasconiu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

America la rascruce - Un dialog transatlantic Martin S. Martin – Cristian Patrasconiu

HUMANITAS, 2017

 

Extras/ pp. 72-73

Pentru Mills, elita puterii este o minoritate compusa din trei inele : economic, politic si militar, iar actorii lor sunt liderii politici, inclusiv presedintele, la care se adauga un numar restrans de ministri si consilieri seniori, proprietari si directori ai marilor companii si ofiteri de rang inalt. Ei sunt legati de interese comune (avere si avansare), au mijloace de actiune de tipul corporatiei si au introdus un stil managerial de guvernare a tarii, care face Statele Unite sa functioneze ca o intreprindere. Structura organizatorica e laxa, dar membrii elitei de putere se recunosc si se accepta tacit, comunica mai mult informal si interfereaza cu succes cu membrii guvernului in functie. Un segment al elitei de putere se afla la conducere, apoi face schimb de locuri cu cei care asteapta mandatele urmatoare.

Dupa anii ’60, la lista lui Mills s-au adaugat alti nou-veniti din sfere care s-au dezvoltat intre timp: intelectuali de marca din lumea universitara, politologi si sociologi si oameni de presa cu influenta. Acesti membri ai celei de-a patra puteri in stat, elita academica si de media, adauga puterii existente efectul de modelare al opiniei publice si de pregatire a masei electorale. Triumviratul descris de Mills s-a transformat intr-o „cvadriga” cu patru factori de forta, control si autoritate.

Copiii familiilor de elita merg la cateva scoli particulare de prestigiu (Harvard, Yale, Princeton), unde tinerii intra in cluburi exclusive, de unde se transfera in cluburile sociale ale profesiunilor pentru care sunt pregatiti: business, banci, politica, organizatii de media, avocatura, diplomatie, cariere militare. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2017