Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Salul negru de Contele Andrei OLSUFIEV

0 opinii / Scrie o opinie
  • 57,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Contele Andrei OLSUFIEV
Salul negru
Corint Books, 2021
Colectia Istorie cu blazon – initiata si coordonata de Filip-Lucian IORGA
Prefata de Filip-Lucian IORGA
Postfata de Alexandra OLSUFIEV
Traducere din franceza de Lia DECEI
 

Extras/ Prima parte/ 1. 
Insania
Pentru a reinvia memoria numelor uitate,/ Am plecat, temerar,/ Pe campurile intunecate, pe treptele sterse./ Praful drumului, parca amestecat cu tamaie,/ Facea sa tanjeasca sufletul meu auster. 
Vasili KOMAROVSKI    
Astfel incepe acest poem misterios si tulburator, dedicat bunicului meu Iuri Olsufiev de catre prietenul sau, poetul si acmeistul Vasili Komarovski. Subtila muzica a cuvintelor, frumusete stranie a imaginilor, o spaima calma strabate usor versurile sale premonitorii.
Insania: cuvantul latin semnifica dezordine a spiritului, alienare mentala, delir. Prefigurare a absurditatii, a nebuniei lumii? A evenimentelor teribile care urmau sa se intample? A razboaielor si revolutiilor, a Marii Terori?
O nebunie ucigasa pusese stapanire pe Rusia; amploarea dezastrului depaseste capacitatea de intelegere. Sfarsitul unei epoci. Discontinuitatea Istoriei, haos infricosator. Schimbari uimitoare, in plina actiune si astazi. Inexorabil mers al destinului, drame fara sfarsit, fara precedent. Apocalipsa. O mare de sange. Milioane de morti.
Supliciul bunicilor mei martirizati...
„Asa cum s-a aflat abia recent, Iuri Alexandrovici Olsufiev a fost arestat la 23 ianuarie 1938. A fost judecat  la 7 martie pentru propagarea de zvonuri antisovietice [...] si a fost condamnat la pedeapsa capitala. Sentinta a fost executata la 14 martie 1938. Aproape patru ani mai tarziu, la 1 noiembrie 1941, sotia lui, Sophia Vladimirovna Olsufieva, nascuta Glebova, a fost arestata pentru motive analoage. Condamnata la 10 ani munca silnica, a murit la 15 martie 1943 langa Kazan, pe Volga, la Manastirea Adormirea Maicii Domnului de la Sviajsk, transformata in lagar de munca.”
Aceste fapte au fost publicate abia in anul 1994 in Nase nasledie („Mostenirea noastra”), superba revista de arta si de istorie, la putin timp dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991 si deschiderea arhivelor KGB.