Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Amintirile Bucurestilor. Barbieri, frizeri, coafori de Dan ROSCA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 46,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Dan ROSCA

Amintirile Bucurestilor. Ceasornicari, giuvaiergii si gravori

Editura Vremea – Bucuresti, 2024

Colectia Planeta Bucuresti, 2 – initiata si coordonata de Silvia COLFESCU

Serie de Autor – ’Dan Rosca’

Prefata de Emanuel BADESCU

 

 

 

Extras/ Ecouri din vremea de demult

Intrucat este posibil ca titlul acestei carti sa starneasca nedumerirea unor cititori, este util sa aratam ca aceste doua categorii de comert si mestesugarie trebuie tratate impreuna, intrucat, odinioara, era ceva obisnuit ca, in pravaliile in care se vindeau bijuterii, sa se vanda si ceasuri de tot felul [1, p. 303]. (intr-o oarecare masura, acest obicei s-a pastrat pana in zilele noastre).

Este binecunoscut faptul ca bijuteriile – deci, si creatorii lor, giuvaergiii – exista de cand lumea. Cat despre ceasuri (vorbim despre cele clasice, care ticaie), ele au aparut numai in momentul cand mecanica fina a atins un anumit nivel de dezvoltare. Acum trei secole, fascinat de exactitatea acestor mecanisme, savantul Isaac Newton (1643-1727 [2]) „il reprezentase pe Dumnezeu ca pe un ceasornicar cosmic care a creat mecanismul fizic al Univesrului in asa fel incat sa functioneze pentru binele oamenilor, apoi l-a lasat sa mearga de la sine” [3]

Ne vom referi, in continuare, la averile si opulenta atotputernicilor care au vietuit in spatiul mioritic, pe care documentele vechi le descriu in repetate randuri. Giuvaiericalele si ceasurile vor fi discutate impreuna, urmand, atat cat e posibil, un fir cronologic, si tragand cu ochiul, din cand in cand, si la cele ce se petreeau pe meleagurile Moldovei. Totodata, vom da la iveala si cele mai vechi stiri despre mesterii si comerciantii ce faureau si vindeau aceste lucruri de pret.

ovestiri captivante: e semnul sau distinctiv, semnatura sa stilistica.