Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Concordanta biblica - Pr. Ioan BUTA, Pr. Ioan-Eugen BUTA, Prof. Nicolae-Marcel BUTA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 43,51 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Concordanta biblica  I  Pr. Ioan BUTA, Pr. Ioan-Eugen BUTA, Prof. Nicolae-Marcel BUTA. 

Editura BASILICA – Bucuresti, 2018. 

 

Carte publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL  -  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. 

 

Extras din Introducere – semnata de autori

Invatatura de credinta crestina ortodoxa ne marturiseste ca Dumnezeu, Cel in Treime laudat, S-a descoperit sau revelat pe Sine oamenilor, aceasta Descoperire dumnezeiasca sau Revelatie fiind cuprinsa in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.

Continutul scris al Sfintei Scripturi sau Bibliei cuprinde in sine o colectie de opere sfinte, grupate in carti istorice, didactice si profetice, care au fost scrise de proroci si de Sfintii Apostoli prin inspiratia Duhului Sfant.

Sfanta Scriptura sau Biblia este impartita in doua parti: Vechiul Testament, in care sunt grupate 39 de carti canonice si 14 carti si fragmente necanonice si Noul Testament care cuprinde 27 de carti canonice.

Intreaga invatatura a Sfintei Scripturi ne ajuta la cunoasterea lui Dumnezeu si a voii Sale, precum si la mantuirea noastra sufleteasca. Din ea cunoastem adevaruri de credinta dreapta, din ea primim porunci morale pentru indepartarea de pacate si indemnuri pentru desavarsirea vietii spirituale prin virtuti; pe ea se bazeaza cultul divin, ca totalitate de forme de inchinare lui Dumnezeu. Ea este un tezaur viu de adevaruri divine care ne indeamna la o permanenta meditatie in legatura cu sensul vietii noastre si la o desavarsire duhovniceasca.

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate desavarsita, astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie pregatit pentru orice lucru bun” (2 Tim 3, 16-17). “Cercetati Scripturile... ca in ele aveti viata vesnica” (In 5, 39) – zice Domnul nostru Iisus Hristos. Sfantul Apostol Pavel s-a adresat primilor crestini si “le-a grait din Scripturi” (FA 17, 2). Acestia “au primit cuvantul  cu toata osardia, in toate zilele, cercetand Scripturile” (FA 17, 11). In credinta lor recunosteau despre Sfanta Scriptura ca: “Aceasta este cartea poruncilor lui Dumnezeu si legea care este in veac; toti care o tin vor trai, iar care au parasit-o vor pieri” (Bar 4, 1)

Apreciind folosul incontestabil al acestui tezaur religios, cu dragostea daruirii, cu gandul sincer de cunoastere a Sfintei Scripturi si de folosire a ei la diferite cazuri intalnite pe cararile vietii credinciosilor apare aceasta “Concordanta biblica”.

Textele biblice au un continut pur didactic. Grupate pe subiecte cu posibilitate analitica de cercetare, ele sunt redate din Biblie, fiecare in parte cu rol de prezentare a formelor de exprimare din Sfanta Scriptura. Scopul acestei prezentari  de versete este in avantajul cercetatorului, care il poate alege si folosi pe cel mai potrivit, atat in cuvantarile bisericesti, cat si in studiile si discutiile particulare.

Din punct de vedere sintactic, fiecare text apare cu subiectul si predicatul sau, de pilda: “Credinta este...” (Evr 11, 1). In cazul in care un verset are mai multe subiecte, acestea apar transcrise fiecare in parte la locul sau, in gruparea sa.

Pentru facilitatea prezentarii, textele sunt scrise – in parte – simplificat, urmand ca cel ce le intrebuinteaza sa le gaseasca intregi in Sfanta Scriptura. Pentru intelegerea deplina , le poate citi cu toate completarile lor, le poate studia in ansamblul de context si le poate compara cu alte texte din locuri paralele din aceeasi sau din alta carte biblica.

La metoda de lucru, amintita mai sus, a fost necesar un procedeu de ortografie exprimat prin puncte de suspensie. Aceste puncte reprezinta un cuvant sau cuvinte care exista in textul integral aflat in Biblie si netrecut in concordanta cu scopul scurtarii scrierii textului. Cuvantul evidentiat apare subliniat pentru o orientare practica. Unele cuvinte cu forma specifica de singular si de plural au fost trecute in acelasi loc, de pilda: “Cuvantul-Cuvintele”.

In general, dupa relatarile de mai sus, se cuvine sa trecem la unele amanunte cu specific comun la intreaga lucrare.

Abrevierile, cu privire la prescurtarea titlurilor de carti biblice sunt cele indicate si folosite in prezent.

Pentru inscrierea in concordanta actuala a numerelor de capitole si versete au fost folosite cifrele arabe.

Concordanta biblica este un manunchi de subiecte biblice, un grup de versete selectate intr-o cantitate cat mai mare. Cercetatorul este rugat ca dupa lecturarea textului dorit, pentru o mai buna documentare, sa aprofundeze Sfanta Scriptura.

Destinatarii acestei lucrari sunt in general toti dreptcredinciosii crestini care doresc cunoasterea lui Dumnezeu, lauda Lui si mantuirea lor sufleteasca. Pe langa aceasta destinatie cu aspect general, concordanta da fata se adreseaza direct clerului ortodox care are cunostinte teologice si scopuri practice in activitatea pastorala.

Ne propunem ca lucrarea de fata sa constituie pentru fiecare cercetator al eim un material omiletic necesar pentru sustinerea si predicarea adevarurilor crestine aflate in Sfanta Scriptura.

Caracterul ei practic, modul in care este conceputa aceasta lucrare, ajuta si faciliteaza exegeza biblica si, in general, cercetarea Sfintei scripturi. Din aceasta trebuinta de cautare si gasire a textelor si a temelor biblice iese in evidenta rolul acestei lucrari.

In calitatea noastra de cercetatori ai Sfintei Scripturi exprimam recunostinta noastra Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru binecuvantarea de a tipari aceasta lucrare in anul 2018, Anul Omagial al unitatii de credinta si neam si de Anul comemorativ al Fauritorilor Marii Uniri din 1918 si aducem multumiri ostenitorilor Editurii Basilica a Patriarhiei Romane.

Dumnezeu sa daruiasca folos sufletesc celor care vor cerceta randurile acestei Concordante biblice cu dorinta de a pasi pe cararile care duc spre Imparatia lui Dumnezeu.

SPECIFICATII

An aparitie 2018