Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei, Cristian Badilita, Grégoire de Tours - Editura Vremea

Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei prezentate si traduse de Cristian Badilita ilustrate de Marian Zidaru Ne place sa-l invocam pe apostolul Andrei, patron al Romaniei, dar pana acum nu s-au tradus textele fundamentale despre el. Volumul de fata pune la dispozitia cititorilor romani, de toate confesiunile, pentru prima data in cultura noastra, cele mai vechi texte despre fratele lui Petru, „cel dintai chemat”, conform traditiei inradacinate in Evanghelia dupa Ioan.

Volumul cuprinde un studiu amplu despre figura apostolului in Noul Testament, in Faptele lui Andrei, Faptele lui Andrei si ale lui Mathias, Faptele lui Petru si ale lui Andrei, hagiografia lui Grégoire de Tours, precum si in traditiile folclorice romanesti. Partea a doua contine traducerea, insotita de cca 250 note explicative si comentarii, a Minunilor fericitului Andrei de Grégoire de Tours (sec. VI). Partea a treia prezinta editia latina a hagiografiei lui Grégoire de Tours. Volumul beneficiaza de 34 planse formidabile, realizate de marele artist Marian Zidaru, precum si de o paginare cu totul aparte, datorata directoarei Editurii Vremea, Silvia Colfescu.

Avem de-a face asadar cu o adevarata carte-album, un cadou ideal nu doar pentru numerosii „sfinti Andrei” din Romania, ci pentru oricine este interesat de veritabila traditie crestina. Meritul principal in concretizarea acestui proiect ii apartine doamnei Filofteia Pally, directoarea Complexului Muzeal Golesti, judetul Arges, care, impreuna cu doamna Malvine Mocenco, m-a insotit in aceasta noua aventura patristico-etnologica. De altfel, volumul face parte din planul de cercetare al Muzeului Golesti.

Pentru studiul introductiv am beneficiat de ajutorul bibliografic al prietenilor Emanuel Contac si Alin Suciu, carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale. Multumiri speciale i se cuvin clasicistei Ioana Munteanu, care a corectat, salutar, versiunea latina. Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa transform o carte clasica de patristica intr-o adevarata bijuterie grafica. Cristian Badilita Grégoire (pe numele sau intreg, latinizat, Georgius Florentius Gregorius) s-a nascut pe 30 noiembrie, ziua sfantului Andrei, in anul 539 in Urbs Arverna, actualul oras Clermond-Ferrand din regiunea Auvergne (Franta).

Apartinea unei familii nobile si instarite, care imbratisase crestinismul destul de timpuriu, numarand in sanul ei un martir si mai multi episcopi, intre care celebrul Sfant Gal, episcop de Clermond, care l-a si crescut dupa moartea tatalui. [...] Viata lui Grégoire se desfasoara in umbra marelui sau predecesor Martin, patronul orasului Tours. Dupa ce a fost ales episcop, in jurul varstei de treizeci de ani, in paralel cu activitatea de reconstructie a multor biserici si lacasuri de cult, Grégoire redacteaza, pe langa faimoasa Istorie a francilor (prima istorie a ceea ce avea sa devina Franta), un numar de sapte carti de miracole, avandu-i ca protagonisti pe sfintii Andrei, Martin si Iulian.

De departe preferatul ramane Martin. Cristian Badilita Cristian Badilita, istoric al crestinismului timpuriu, doctor al Universitatii Paris IV – Sorbona, autor a numeroase studii despre traditia crestina a primelor veacuri, coordonator al traducerii Septuagintei, traducator al Noului Testament Marian Zidaru, unul dintre cei mai importanti artisti romani contemporani, este sculptor, desenator, pictor. „Munca lui Marian Zidaru incearca sa edifice punti, sa stabileasca legaturi intre teritoriul religios si cel artistic, altadata unite. Ne aflam in plina utopie, dar o utopie asumata, care imprima forta elaboratelor lui constructii.” (Ioana Vlasiu)

Sursa: www.edituravremea.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 176
Limba Romana
Cod 978-973-645-699-2