DESCRIERE
Anaforaua Sfantului Vasile cel Mare, de Ciprian Ioan Streza - carti teologie academica Editura Andreiana
Lucrarea lui C.I. Streza, intampinata atat de elogios si entuziast de parintele Ioan I. Ica jr. in „Cuvant inainte” (pp. 15-20), merita, intradevar, multe cuvinte de lauda. Este, in primul rand, vorba de prima lucrare solida in domeniul liturgicii comparate aparuta in mediul romanesc, un studiu serios, racordat la cercetarile istoricocritice cele mai recente in domeniu. Liturgica, ca disciplina teologica, inregimentata
intre „disciplinele practice” ale studiului teologic nu este mai putin o disciplina istorica. Valul de istorizare a disciplinelor teologice27, mai degraba decat o plaga a Teologiei, este mereu binevenit pentru a face dreptate marilor figure atat ale Vechiului si Noului Testament cat si ale istoriei Bisericii, pentru a le intelege si cinsti lupta si pasiunea, si, retrospectiv, a le urma, contextualizat, exemplul.
Astfel, orice demers cu pretentii de stiintificitate nu poate ocoli perspectiva comparata si pe cea interdisciplinara (pe langa necesitatea unei excelente dexteritati nu doar in filologia clasica, ci si in cea orientala, de relevanta crestina: siriaca, copta, etiopiana, armeana, georgiana, araba etc.). Sunt premisele metodologice care structureaza lucrarea lui C.I. Streza, a carei interes si importanta depaseste o stiinta teologica parcelizata in mod artficial (i.e. scolastic) in discipline autonomizate. Ambitia autorului este aceea de a restitui reflectiei profunzimea teologiei poetic-liturgice si euharistice a marelui capadocian, in trei timpi:
„in primul rand, o elucidare a originii si o explicare a modului in care a evoluat acest text euharistic, in al doilea rand, o incercare de demonstrare a paternitatii vasiliene a tuturor celor patru versiuni [ale Anaforalei Sfantului Vasile – n.n.] si in al treilea rand, o sesizare si o interpretare a semnificatiilor teologice ale acestor texte euharistice” (p. 22).
Sursa: www.academia.edu