Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alexandru ZUB | Opresiune si rezistenta sub regimul comunist. Fragmentarium istorico-memorial

0 opinii / Scrie o opinie
  • 41,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandru ZUB    |    Opresiune si rezistenta sub regimul comunist. Fragmentarium istorico-memorial

Editura Fundatiei Academia Civica, 2020

||||

De unde vine raul? (Ioan Petru Culianu)

Un eminent invatat, un ganditor si un militant activ pentru rosturile noastre cele mai inalte s-a stins de curand departe de tara. „S-a stins”, e un fel de a neutraliza o clipa enuntul tragediei: Ioan Petru Culianu a fost omorat la Chicago, acolo unde ajunsese de putina vreme sa-i urmeze lui Mircea Eliade la Catedra de istoria religiilor. La numai patruzeci de ani, era o somitate in materie, cunoscut si recunoscut pentru eruditia, profunzimea si subtilitatea interpretarilor sale.

Plecat din urbea noastra (Iasi – nn LB), din mijlocul unei familii care ne-a dat o pleiada de carturari, a studiat la Bucuresti italiana, hindi si sanscrita, promovand in 1972, ca odinioara Eliade, cu o teza despre filozofia Renasterii. O bursa i-a inlesnit apoi specializarea in istoria religiei, la Milano, pe langa Ugo Bianchi, sub indrumarea caruia a scris o disertatie despre gnoza. A facut apoi un doctorat de stat la Sorbona, cu o teza despre experientele ecstatice, si un stagiu postdoctoral la Divinity School din Chicago. Totul pentru a se initia cat mai deplin intr-un domeniu inepuizabil si incarcat de taina.

Modelul, marele sau model, a fost desigur Mircea Eliade. Pana la un punct, i-a si repetat aventura intelectuala, sedus parca de spatiile nesfarsite ale cunoasterii. Lui i-a si dedicat prima carte, Mircea Eliade (Assisi, 1978), iar seria de studii despre gnoze, din care a tiparit numai primul volum, Iter in silvis (Messina, 1981), reia teme eliadesti, ca aceea sugerata de titlu si care e, in fond, o metafora a existentei noastre invaluita in mistere.

SPECIFICATII

An aparitie 2020