Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Albert CAMUS - Omul revoltat

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Albert CAMUS - Omul revoltat

POLIROM, 2019

Traducere din limba franceza si note de Marina VAZACA

 

Extras/ Introducere

Exista crime pasionale si crime logice. Codul penal le deosebeste, destul de comod, prin premeditare. Am ajuns la vremea premeditarii si a crimei perfecte.  

Criminalii nostri nu mai sunt copii lipsiti de aparare care invocau scuza iubirii. Sunt adulti, din contra, iar alibiul lor este irefutabil: filosofia, buna la toate, chiar si la preschimbarea criminalilor in judecatori.

Heathcliff, in La rascruce de vanturi, ar ucide intreg pamantul ca s-o aiba pe Cathy, dar nu i-ar veni ideea sa spuna ca aceasta crima este rationala sau justificata de vreun sistem. Ar savarsi-o, si aici se opreste toata credinta lui. Asta presupune putere a iubirii, si caracter. Puterea iubirii fiind rara, crima ramane exceptionala si atunci isi pastreaza aspectul de efractie. Dar din momentul in care, din lipsa de caracter, dai fuga sa cauti o doctrina, din clipa in care crima asculta de ratiune, prolifereaza precum ratiunea insasi, imprumuta toate figurile silogismului. Era solitara ca strigatul, iat-o universala ca stiinta. Ieri judecata, astazi ea face legea.

Nu e aici locul sa ne indignam. Intentia acestui eseu este sa accepte inca o data realitatea momentului, care e crima logica, si sa-i examineze tocmai justificarile: acesta este un efort de-a intelege epoca mea.

SPECIFICATII

An aparitie 2019