Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioana PARVULESCU | Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ioana PARVULESCU    |    Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale

Cu 248 de reprodceri inedite

HUMANITAS, 2011

||||

pp. 32-35/ e x t r a s

La 1907, cand apare la noi primul anuar al „presei romane si al lumei politice”, dovedind ca intre cele doua puteri e o legatura reciproc avantajoasa, gazetarul si-a dobandit deja un loc in societate. In anul 1908, se ajunsese la 657 de publicatii inventariate, ziare si reviste, in limba romana si in limbi straine, in tara si in afara tarii (589 in tara). Sunt grupate pe categorii: 27 administrative, 91 economice, 37 enciclopedice, 9 juridice, 36 literare, 26 medicale, 11 militare, 10 pedagogice, 219 social-politice, 10 stiintifice, 15 sportive, 7 teologice, 20 umoristice.

Restul – diverse: de arta, industriale, comerciale, „bibliotecarie”, moda etc. Exista, de pilda, o revista numita Jaful petrolifer, „ziarul intereselor petrolifere” sau alta, Muntele de pietate, „organ oficial al caselor privilegiate de imprumut pe amanet din Romania”. Ziarele propriu-zise (social-politice) gasesc cel mai usor finantare si sunt, dupa cum se vede, cele mai numeroase, dar impresioneaza si numarul destul de mare al revistelor medicale, economice sau sportive, desi sportul era la inceput: alergari de cai, curse cicliste si patinaj. Capitala are cele mai multe publicatii: 250. Gazete zilnice nu sunt decat 17, dintre care intotdeauna au contat vreo 5. In limbi straine apar, intr-o Romanie cosmopolita: 4 ziare frantuzesti, 3 nemtesti, 2 unguresti, 1 grecesc, 1 evreiesc.

O prima globalizare se produce prin presa, in secolul 19, mai ales in ultimul sfert de veac. Oamenii respira in acelasi ritm, se lasa infiorati de acelasi povesti, viseaza la acelasi viitor, cauta solutii acelorasi probleme, de pilda gripei spaniole sau influenzei, Garibaldi nu-i doar eroul italienilor, ci si al intregii Europe, „nemuritorul” Gambetta nu e doar in ziarele din Franta, ci si in cele din Suedia sau Italia, iar Jack Spintecatorul nu-i tulbura numai pe londonezi, ci deopotriva pe bucuresteni. Vestile dau navala din toate partile lumii si mereu cea mai recenta e si cea mai atragatoare.

p. 94/ e x t r a s

Asa cum pentru Shakespeare viata e o scena, iar noi suntem actori, asa cum pentru Calderon de la Barca viata e vis, iar noi ne intersectam in jocuri, temeri si dorinte iluzorii, pentru autorul Momentelor viata e ziar, iar noi suntem materia lui prima. Aproape toti criticii au vorbit de problema gazetei in opera comica a lui Caragiale, adaugand un detaliu sau altul, dandu-i o importanta mai mare sau mai mica. Atragatoare e si intuitia lui Alexandru Dragomir, care pune accentul, in comentariul sau la O scrisoare pierduta, pe datul in vileag, pe transformarea intimului in public, alchimie negativa pe care, din vremea lui Caragiale si pana azi, o realizeaza presa. In plus, ceea ce nu e public nu exista sau, invers, ca sa fie, un lucru trebuie sa fie public. Amorul lui Rica pentru Zita se naste prin jocul privirilor in public: „o vede azi, o vede maini” la Iunion, unul dintre locurile publice la care te trimit zilnic mai toate gazetele vremii. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2011
Limba Romana
Cod 9789735029548