Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Roger SCRUTON | Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Roger SCRUTON    |    Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti

HUMANITAS, 2011, 2017

Colectia 12 carti despre lumea in care traim

Traducere din engleza si note de Dragos DODU

||||

Unitatea implicita din jurul acestui program (deconstructivist, nn LB) explica incurcatura ce a urmat dezvaluirii faptului ca unul dintre „sacerdotii” de frunte (Paul de Man) a nutrit candva simpatii naziste. Fara doar si poate, e absurd sa sugerezi ca o confuzie similara ar fi insotit descoperirea ca el ar fi fost candva comunist – chiar daca ar fi luat parte la marile crime comuniste. Daca asa ar fi stat lucrurile, s-ar fi bucurat de acelasi sprijin plin de compasiune acordat lui Lukacs, Merleau-Ponty si Sartre. Pe de alta parte, din perspectiva crezului – perspectiva care examineaza acreditarile – asemanarile dintre comunism si nazism sunt mult mai semnificative decat diferentele.

Daca faptele sustin interpretarea pe care o gasesc irezistibila, atunci ele ofera o imagine clara a teologiei deconstructiviste. Iat-o:

1. Nu exista nici o legitimitate sau autoritate pe lume, ci numai constructe umane, al caror temei e puterea.

2. Nu exista nici un adevar, ci doar „adevar” in ghilimele: un concept care este numai bun sa fie deconstruit. Toate incercarile de a cunoaste adevarul presupun pur si simplu ca-l cunoastem: iar dovada ca incercarea noastra e futila este „intotdeauna deja” acolo.

3. Nu exista „creator transcendental”, nimic care sa produca ceea ce percepem („textul”)  ca deosebit de cei care-l citesc. [...]

SPECIFICATII

Traducere Dragos Dodu
An aparitie 2011, 2017
Limba Romana
Cod 978-973-50-2920-3