Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Vinuri din Romania de Radu Anton ROMAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 203,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu Anton ROMAN

Vinuri din Romania

Bucuresti – Paideia, 2022

 

 

Extras/ Coperta IV

Ciclul fermentarii si limpezirii vinului in butoaie este viata ascunsa si miraculoasa a vitei de vie care continua sa traiasca si „dincolo”, dupa moartea plantei, la incheierea ciclului sau vegetal. Bautura fermentata, vinul, este cosiderata o „licoare a tineretii”, o „apa vie” care alunga starea mohorata a omului si realizeaza, prin betiile rituale, legatura mistica intre participantii alaiurilor cu zeul trac Dyonissos.

Vinul este astazi o bautura rituala consumata obligatoriu in noptile de An Nou, Iordanitul Femeilor, Santion, Ingropatul Craciunului, Macinici. – Ion Chinoiu Multumita unor autori recenti – in primul rand colectivului condus de profesorul Valeriu Cotea („Podgoriile si Vinurile Romaniei”, un adevarat manual, un indreptar o carte de referinta), profesorului Viorel Stoian („Marea Carte a Degustarii”, o lucrare exceptionala), lui Mihai Macici (autorul unei prime incercari in domeniu, „Vinurile Romaniei”) si lui M. Ogrinji si I. Neamtu („Sub zodia lui Bachus”) – multumita si articolelor si cartilor prof. Nicolai Pomohaci, prof. Ioan Namolosanu, prof. Avram Todosie, dr. Ion Pusca, avem azi o imagine destul de clara a viniculturii romanesti, daca nu cumva completa. Extrem de rezumativ si numai sub beneficiu de inventar de amator, insir aici numele marilor podgorii si a vinurilor din Romania (asta numai ca sa stiti unde sa cautati vinul preferat). – Radu Anton Roman