Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Etnoculinarul romanesc de Radu Anton ROMAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 203,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu Anton ROMAN

Etnoculinarul romanesc

Bucuresti – Paideia, 2022

 

 

Extras/ emblematic, esential – bucatarie romaneasca

Romanii, forfotind nelinistiti intre imperii si obsedati de saracie (desi cuviincios inzestrati de maica natura), s-au lasat atrasi in cele mai servile aventuri culinare. Frontiera constanta a unor civilizatii si continente incerte si mobile, mereu amenintati si mereu infometati (poate chiar din cauza vecinatatilor), daco-romanii-migratorii au copiat en gros si fara discernamant, sedusi de la prima intalnire, toate gatelile ce ne-au invadat. Asa se face ca, sub titlul emfatic si narcisist de „bucatarie romaneasca”, gasesti – in carciumi mai ales fie ele locande de soi sau bombe imposibile – mai toate mancarurile lumii, antice sau moderne, turcesti sau arabe, austriece, grecesti, franceze deseori, rusesti, evreiesti, poloneze ori chiar si altele, de si mai aiurea. Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de „biof”, ciolanul pe fasole, placinta (placenta in latina), supa, clatitele si altele atat de „neaose” bucate altceva decat depuneri, peste adanca albie bneolitica, aluviuni, fie ale ocupatiei otomane, fie ale influentelor franceze, germane, fanaro-grecesti, sau care or mai fi ele?! Cu toate astea, cele mai multe din aceste lucrari n-au reusit nicicum sa pastreze modelul. Mai mult, l-au „tradus” discret, pe romaneste, in asemenea masura, incat nu mai recunosti nici macar tema originara! Ca o haina primita in dar de la cineva prea gras sau prea slab, fustita de stamba importata a fost rascroita, modificata, transformata in servete de bucatarie sau guler de camasa, in bici, in sita de matase, in altceva!