Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Testamente tradate de Milan KUNDERA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Milan KUNDERA 
Testamente tradate
HUMANITAS FICTION, 2021
Seria de autor MILAN KUNDERA
Traducere din franceza si note de Vlad RUSSO
 

Extras/ Tribunal si proces/ p. 221
Filozofilor existentei le place sa dea o semnificatie filozofica cuvintelor limbajului cotidian. Mi-e greu sa rostesc cuvintele grija si flecareala fara sa ma gandesc la sensul pe care li l-a dat Heidegger. In aceasta privinta, romancierii i-au precedat pe filozofi. Explorand situatiile in care se afla personajele lor, ei isi elaboreaza propriul vocabular, inzestrat adesea cu cuvinte-cheie avand caracterul unui concept si depasind semnificatia definita in dictionare. Astfel Crebillon fiul foloseste cuvantul moment ca un cuvant-concept al jocului libertin (ocazia momentana in care o femeie poate fi cucerita), lasandu-l mostenire epocii sale si altor scriitori. La fel, Dostoievski vorbeste de umilinta, Stendhal de vanitate. Kafka ne lasa mostenire, prin Procesul, cel putin doua cuvinte-concept care au devenit indispensabile pentru intelegerea lumii moderne: tribunal si proces. Ni le lasa mostenire: adica le pune le dispozitia noastra, ca sa le folosim, sa le gandim si regandim in functie de propriile noastre experiente.
Tribunal: nu e vorba de institutia juridica menita sa-i pedepseasca pe cei ce incalca legile unui stat; tribunalul, in sensul pe care i-l da Kafka, este o forta care judeca, si judeca pentru ca este forta; forta sa si nimic altceva confera tribunalului legitimitate; cand vede doi intrusi patrunzand in camera lui, K. recunoaste aceasta forta din prima clipa si i se supune.
Procesul intentat de tribunal este intotdeauna absolut; asta inseamna ca priveste nu un act izolat, un delict determinat (un furt, o frauda, un viol), ci personalitatea acuzatului in ansamblul ei: K. isi cauta vina „in cele mai mici detalii” ale intregii sale vieti; in secolul nostru, Bezuhov ar fi deci acuzat si pentru dragostea, si pentru ura sa fata de Napoleon.