Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfantul Maxim Marturisitorul - Despre calcularea datei Pastilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 33,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sfantul Maxim Marturisitorul - Despre calcularea datei Pastilor

Comput bisericesc

Editura Doxologia, Iasi – 2018

Colectia Historia Christiana  - Texte, 1

Traducere din limba greaca veche de Petru MOLODET

Editie ingrijita, studiu introductiv, note, bibliografie si indici de Florin CRISMAREANU

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

 

Extras din Nota introductiva

Pe plan national, in pofida faptului ca opera Sfantului Maxim este tradusa aproape integral in limba romana, acest opuscul despre calculul bisericesc este putin cunoscut in cultura autohtona chiar si de aceia care se preocupa constant de literatura patristica de limba greaca. Cred ca nu am fi foarte departe de adevar daca afirmam ca putem numara pe degetele de la o singura mana trimiterile la Comput-ul maximian pe care le intalnim in scrierile autorilor romani.

Computus ecclesiasticus confirma inca o data, daca mai era necesar, geniul Sfantului Maxim care, prin capacitatea sa de intelegere a problemelor complexe si diverse, se singularizeaza nu doar printre autorii din epoca sa , ci chiar printre Parintii greci ai Bisericii. Calitatea de „reprezentant al crestinismului radical eshatologic” (Ioan Ica jr.) a Sfantului Marturisitor reiese limpede din acest opuscul. Cand este vorba de apararea dreptei credinte, de Traditia Bisericii, pentru Maxim nu exista loc de compromis.

Printr-o lectura atenta, se pot desprinde din acest text elemente interesante, care, intr-o oarecare masura, privesc viata si calatoriile Sfantului si, bineinteles, date depre cunostintele extrem de vaste, nu doar de natura teologica, insusite de Maxim Marturisitorul.

SPECIFICATII

An aparitie 2018