Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Preot Petre VINTILESCU - Preotul in fata chemarii sale de pastor al sufletelor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Preot Petre VINTILESCU - Preotul in fata chemarii sale de pastor al sufletelor

Editura Basilica, Bucuresti – 2020

 

Extras/ I. Chemarea pastorului crestin

Pozitia pastorului de suflete in planul mantuirii

Sarcina preotului ca pastor, intrucat vizeaza ca scop final mantuirea sufletelor, este divina, atat prin originea sau instituirea ei, cat si prin indeplinirea sau exercitarea ei.

Functia de pastor a preotului nu este, asadar, o intreprindere a sa personala si nici nu este exercitata in numele vreunei autoritati lumesti sau temporale. El este, intr-adevar, membru al societatii in care traieste, activeaza ca preot in mijlocul semenilor sai, este ales dintre ei, dar este pus la dispozitia acelor nevoi ale lor care privesc mantuirea. Insa, auspiciile sub care se actioneaza lucrarea preotiei, precum si obiectul final transcendental al misiunii sale ii imprima un caracater supranatural.

Sf. Apostol Pavel aminteste ca „orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele catre Dumnezeu, ca sa aduca daruri si jertfe pentru pacate” (Evrei 5, 1). Preotul reprezinta si serveste in mijlocul societatii omenesti acea categorie de interese care privesc si deriva din raportul omului cu Dumnezeu. Intreaga autoritate a functiei sale vine de sus, este un dar, care nu este in puterea oamenilor a-l da. El predica o doctrina care nu apartine lumii, el mijloceste oamenilor impartasirea harului care vine din cer, el dirijeaza privirile si sperantele lumii spre cer.

De altfel, numarul de oameni atribuit pastoririi preotului este determinat nu dupa un criteriu civil sau omenesc, ci dupa selectia botezului, adica acei care au fost facuti membri ai bisericii sau ai trupului mistic al lui Hristos. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2020