Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Brant PITRE | Misterul Cinei de pe urma. Isus si radacinile iudaice ale Euharistiei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Brant PITRE    |    Misterul Cinei de pe urma. Isus si radacinile iudaice ale Euharistiei

HUMANITAS religie, 2016, 2018

Cuvant inainte de Scott HAHN

Traducere din engleza de Monica BROSTEANU

||||

pp. 186-187/ e x t r a s

In gradina Ghetsimani, in agonia sa, Isus s-a rugat Tatalui de trei ori cu privire la „paharul” pe care trebuia sa-l bea.  De ce? Nu e acesta  un mod ciudat de a se referi la rastignire? De ce si-a descris Isus moartea prin metafora bautului unui pahar? La ce pahar s-a referit?

Avand in vedere contextul pascal al rugaciunii (este inca noaptea Pastelui) si avand in vedere faptul ca tocmai plecase de la Cina, raspunsul pare limpede acum: Isus se roaga Tatalui cu privire la al patrulea potir, la potirul final al celebrarii de Paste. El tocmai a celebrat Cina cea de taina, in care si-a identificat propriul trup drept jertfa noului Paste. Tocmai a identificat unul dintre potirele cu vin drept propriul sau sange, care urmeaza a fi varsat spre iertarea pacatelor. Cu alte cuvinte, Isus s-a autoidentificat implicit cu noul miel de Paste. Implicatia acestei autoidentificari e cutremuratoare: pana la terminarea acestui Paste, Isus va fi mort. Aceasta li se intampla mieilor de Paste. Ei nu supravietuiesc.

Pe scurt, prin cuvintele instituirii si prin rugaciunea din Ghetsimani, Isus si-a tesut propria soarta in incheierea ospatului iudaic de Paste. Cand se va termina ospatul si ultimul potir va fi baut, moartea lui va fi sosit. De aceea nu a terminat Isus Cina de pe urma. De aceea nu a baut El cel de-al patrulea potir.

SPECIFICATII

An aparitie 2016, 2018
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 240
Cod 978-973-50-5200-3