Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Preot Cornel MARCU - Parakimomenul Vasile

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Preot Cornel MARCU - Parakimomenul Vasile

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Editura Reintregirea, Alba Iulia – 2020

 

Extras/ Prefata – Conf. univ. dr. Marius TELEA

Inzestrat si cu o mare ambitie de a-si depasi statutul social, el a reusit sa faca, in scurt timp, o cariera stralucita, pornind de la munci modeste. [...]

Complet dominat de noul sau favorit, imparatul Mihail al III-lea l-a adoptat pe Vasile, care era cu aproape treizeci de ani mai in varsta decat el si l-a asociat la domnie, proclamandu-l co-imparat, insusi bazileul asezandu-i diadema pe cap in biserica „Sfanta Sofia”, in ziua de Rusalii a anului 866.

Cu toate acestea, Vasile a rasplatit foarte brutal aceste favoruri ale imparatului, astfel ca atunci cand a simtit ca Mihail al III-lea a devenit suspicios fata de el, a ordonat propriilor sai oameni sa-l asasineze pe binefacatorul sau. Apoi s-a proclamat unic imparat, la 24 septembrie 867 si a domnit pana la moartea sa, survenita la 29 august 886.

Acesta fiind, in linii generale, parcursul lui Vasile pana la cea mai inalta functie in stat, putem spune ca autorul are marele merit de a fi elaborat o lucrare deosebita si insolita in peisajul literaturii istorice din tara noastra.

SPECIFICATII

An aparitie 2020