Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Monahul Iosif Vatopedinul - Cuviosul Iosif Isihastul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 16,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Monahul Iosif Vatopedinul - Cuviosul Iosif Isihastul

Editura Evanghelismos, Bucuresti – 2009

Colectia Parinti Athoniti 15

Editia a III-a

Traducere din limba greaca de Ieroschim. Stefan NUTESCU, Schitul Lacu – Sfantul Munte Athos

 

Extras/ 7. Nepasarea, pericolul neadormit al credinciosului

Nepasarea este un dusman viclean si infricosator al vietii noastre. De multe ori am fost indreptatit sa sa consider nepasarea drept vrajmasul cel mai neinduplecat al nostru. Grija Staretului de a ne feri de ea si profunda lui experienta in ce priveste vicleniile si modurile incalcite prin care ea zapaceste si isi incurca victimele, ne impune sa spunem ceva si despre acest dusman al nostru.

In limbajul Parintilor ea se numeste acedie, dar si nepasare si trandavie, care toate inseamna acelasi lucru, adica moarte sufleteasca. Nu voi da aici definitiile Parintilor privitoare la aceasta stricaciune, ci numai voi spune ca ea este inclusa in cele opt ganduri ale rautatii, ca o rautate mult cuprinzatoare. Vom cita numai cateva fragmente din experienta Staretului, folositoare mai ales pentru generatia noastra.

La intrebarile noastre, ne raspundea ca nepasarea este principala cauza a nereusitei omului in scopul lui duhovnicesc. Odata, l-am intrebat:

„Dar Sfintii Parinti spun ca slava desarta este pricina.”

Iar el a raspuns:

„Da, si aceasta unelteste impotriva noastra, dar nu impotriva tuturor, ci numai impotriva acelora pe care-i poate insela. [...]”

SPECIFICATII

An aparitie 2009