Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Maxime si cugetari filocalice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Protosinghel Teodosie PARASCHIV    |    Maxime si cugetari filocalice

Editura Adenium, 2013

Colectia CHRISTIA

Editia a II-a, revazuta

||||

Extras din Introducere

Filocalia sau iubirea frumusetii spirituale reprezinta o sinteza a intregii spiritualitati ortodoxe. Putem considera colectia scrierilor filocalice mai mult un manual privind indrumarea crestinului pe calea urcusului duhovnicesc, decat un tratat sistematic de spiritualitate. Autorii acestor scrieri sunt preocupati de predarea unei metode de curatire de patimi si de punere in lucrare, cat mai fidela, a invataturilor evanghelice. Din acest motiv, preocuparea lor este una mai mult practica decat teoretica. La ei, ca de altfel la toti Parintii Bisericii, invatatura de credinta este strans legata de cea morala, inteleasa ca punerea in lucrare a acestei invataturi.

Crestinul, cu cat se curata mai mult de patimi, cu atat patrunde mai adancintelesurile Scripturii, ale Cuvantului lui Dumnezeu [2305]. Si cu cat implineste mai constant poruncile lui Dumnezeu, cu atat il descopera mai profund pe Hristos lucrand si salasluind in inima sa [2068, 2069].

TACERE

2285. Tacand intelegi, si dupa ce ai inteles, graiesti. Caci in tacere naste mintea cuvantul. Si rostind cuvant de multumita lui Dumnezeu, iti lucrezi mantuirea (Sf. Antonie cel Mare, Invataturi despre viata morala a oamenilor si despre buna purtare, in 170 de capete, 107)

2286. Tacerea continua si pazirea linistei se nasc in cineva din aceste trei pricini: sau pentru slava de la oameni sau din caldura ravnei pentru virtute sau pentru ca are o convorbire dumnezeiasca in launtrul sau si cugetarea lui e atrasa de ea. Daca deci cineva nu are una din acestea din urma, neaparat este stapanit de prima neputinta (Sf. Isaac Sirul, Cuvinte despre nevointa, XXVI).

2288. De te ocareste cineva nu-i raspunde, ci ramai tacut. Si daca, cercetandu-te, vei afla in tine cele auzite de la el, caieste-te ca unul ce ai pacatuit tu insuti si bunatatea lui Dumnezeu te va primi iarasi (Isaia Pustnicul, 29 de cuvinte, IV, 3).

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-973-8097-32-2