DESCRIERE
Reeditare Bucuresti 2021
Gheron Iosif Isihastul, Marturii din viata monahala
Editura Bizantina – Bucuresti, 2003
Traducerea de Pr. Prof. Dr. Constantin COMAN
Prefata la traducerea romaneasca – Arhimandrit Sofian Boghiu/ extras
Parintele duhovnic Iosif si ucenicul sau.
Parintele Iosif a fost vietuitor la Sfantul Munte Athos, iar ucenicul un tanar oarecare, din afara Sfantului Munte.
Ei comunica prin scrisori.
Tanarul il intreaba pe Parintele duhovnic despre rugaciunea mintii. Parintele ii raspunde cu multa bunavointa, spunandu-i intre altele, ca la venirea sa in Sfantul Munte – sunt de atunci patruzeci de ani – a aflat multi batrani cu „lucrare” care practicau Rugaciunea lui Iisus si el insusi a devenit ucenicul unui asemenea batran, de la care a deprins aceasta rugaciune, pe care o practica de mai bine de treizeci si sase de ani.
Pentru a o deprinde, aceasta rugaciune trebuie rostita neincetat, avand mintea concentrata la cuvintele: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma”. Dupa multa vreme de rostire cu mintea, ea se rosteste de la sine, indulcindu-te „ca si cum ai avea miere in gura” si coboara in inima, care este centrul spiritual al omului, inima fiind „tronul mintii”.
Intre timp, Rugaciunea se rosteste si in timpul respiratiei, astfel: inspirand aerul, se rosteste prim parte e rugaciunii: „Doamne Iisuse Hristoase”, apoi, expirand: „miluieste-ma”. Astfel se rosteste Rugaciunea in pat etc. Dupa indemnul Sfantului Apostol Pavel: „Neincetat va rugati” (I Tes. 5, 16)
Noi cerem in numele lui Iisus si El ne da, trimitandu-ne harul Sau in ajutor.
Paralel cu rostirea rugaciunii, mintea, care alimenteaza inima, trebuie pazita de ganduri si imagini straine de rugaciune si, in acelasi timp, trebuie practicata virtutea milosteniei si indeosebi ajutorarea bolnavilor si saracilor.
Nota asupra editiei a doua a traducerii romanesti – Preot Constantin Coman/ extras
La aproape zece ani de la inceperea stradaniilor noastre editoriale si dupa publicarea multor zeci de titluri, cartea Parintelui Iosif, Marturii din viata monahala, ramane, dupa parerea noastra cea mai importanta carte editata de Editura Bizantina.
Ea reprezinta o extraordinara radiografie a vietii duhovnicesti si una dintre zguduitoarele marturii din vremea noastra despre intalnirea si vederea personala a lui Dumnezeu. Indraznim fara nici o rezerva sa o trecem in randul cartilor rare, fundamentale, si credem ca istoria ne va indreptati.
Cuviosul Gheron Iosif Isihastul a fost de curand canonizat si este praznuit in data de 16 august (dupa calendarul vechi, la Sfantul Munte Athos). Potrivit calendarului nou, Cuviosul Gheron Iosif este praznuit in data de 28 august.