Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Pocainta in Antichitatea tarzie. Asceza la parintii rasariteni si organizarea vietii crestine (cca 400-650 d. Hr.)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexis Torrance  |  Pocainta in Antichitatea tarzie. Asceza la Parintii Rasariteni si organizarea vietii crestine (cca. 400-650 d.H.). 
DOXOLOGIA – Iasi, 2014. 


Traducere de Dragos Dasca. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Extras din Capitolul al IV-lea  (p.153):


Pocainta la Marcu Ascetul: pocainta existentiala. 
Va fi devenit limpede pana acum faptul ca pocainta are o importanta fundamentala pentru gandirea teologica a lui Marcu. Sarcina noastra este sa demonstram cum propune Marcu traducerea conceptului intr-o stare permanenta de viata. Acest lucru va fi facut prin accentuarea preocuparii lui Marcu de a sustine nevoia continua de pocainta pentru toti oamenii, impreuna cu modul in care vede cum este implinita aceasta nevoie, care se bazeaza pe trairea poruncilor lui Hristos. S-a mentionat deja ca Marcu isi incepe tratatul Despre pocainta prin legarea poruncii “pocaiti-va!” cu toate poruncile, mergand pana intr-acolo incat sa faca din ea cheia de interpretare a lor. Aceasta idee persista de la un capat la celalalt al tratatului si ii permite lui Marcu sa elaboreze un mod de a evidentia ca pocainta este intotdeauna necesara, indiferent de timp, loc, stare si asa mai departe. El ne spune ca “pocainta, dupa mine, nu este hotarnicita nici de timpuri, nici de fapte, ci este lucrata in proportie cu poruncile lui Hristos”. Asa cum mancam, bem, ascultam si vorbim, tot astfel pentru credincios pocainta este o necesitate a firii, iar a fixa  un termen pentru ea “este o intoarcere si o innoire a caderilor din trecut”. 
Marcu sugereaza mai multe motive in favoarea acestei observatii. In primul rand, “de vreme ce diavolul nu inceteaza sa se razboiasca impotriva noastra, nici pocainta nu ar trebui sa ramana vreodata nelucratoare in noi”. In al doilea rand, Marcu constientiza deosebit de intens pustiirea pe care o lucreaza pacatul. Chiar daca, recunoaste el, este posibil sa mai fie oameni care traiesc in desavarsire, ei nu au fost intotdeauna astfel. Pacatele trecutului lor, oricat de usoare in mod aparent (iar aici citeaza Predica de pe Munte si alte texte care au legatura cu aceasta tema: mania fata de aproapele este precum crima, o cautatura necurata este asemenea cu adulterul, suntem raspunzatori pentru fiecare cuvant murdar etc.), pacate precum acesta ii fac pe ei  “sa aiba nevoie de pocainta pana in clipa mortii. 

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Coperta Cartonata
Dimensiuni 15 x 24 cm
Nr. pagini 350
Limba Romana
Cod 978-606-666-251-2